498.Coming in from the cold: Heat pump efficiency at low temperatures

Luchtwarmtepompen ook op koude dagen efficiënter dan fossiele verwarming

https://www.vakbladwarmtepompen.nl/9678/luchtwarmtepompen-ook-op-koude-dagen-efficienter-dan-fossiele-verwarming
Een populair argument onder critici van luchtwarmtepompen is dat de efficiëntie ervan flink inzakt bij buitentemperaturen onder de 0 °C. Uit veldonderzoek met de data van een groot aantal warmtepompen blijkt echter dat ze ook op koude dagen energetisch efficiënter zijn dan gasketels of elektrische weerstandsverwarming.
https://www.cell.com/joule/fulltext/S2542-4351(23)00351-3#%20
https://www.cell.com/action/showPdf?pii=S2542-4351%2823%2900351-3

Voor de studie ‘Coming in from the cold: Heat pump efficiency at low temperatures’ hebben vier onderzoekers (zie kader onderaan) de data van 550 luchtwarmtepompen in Zwitserland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada en China bij elkaar gebracht, samen met data uit een Amerikaans testlaboratorium. Vervolgens is gekeken naar de verschillen in efficiëntie van warmtepompen in regio’s met een ‘mild’ dan wel ‘koud’ klimaat.

https://www.cell.com/joule/fulltext/S2542-4351(23)00351-3#%20
COMMENTARY| VOLUME 7, ISSUE 9, P1939-1942, SEPTEMBER 20, 2023Download Full Issue PDF Figures Save Share Reprints Request Coming in from the cold: Heat pump efficiency at low temperatures

COP in winter
Bij de 550 warmtepompen in de dataset (zowel lucht/lucht- als lucht/water-systemen) zijn de resultaten van 2.760 metingen geanalyseerd. In milde klimaatregio’s werd in periodes met een buitentemperatuur tussen +5 en -10 °C een gemiddelde COP van 2,7 gemeten. Volgens de onderzoekers is dat ‘voldoende om met een veel hoger rendement aan de verwarmingsvraag te voldoen dan met fossiele verwarming of elektrische weerstandswarmte’.
‘Mild’ versus ‘k

Er wordt vaak vanuit gegaan dat luchtwarmtepompen altijd bijverwarming nodig hebben (weerstandsverwarming of een hybride opstelling) om de woning ook op de koudste winterdagen warm te houden. Uit de monitoringgegevens van de studie blijkt echter dat bijverwarming bijna alleen wordt ingeschakeld bij temperaturen onder de −10 °C, die in landen met een mild klimaat vrijwel niet meer voorkomen. Bij minder lage buitentemperaturen konden alle gemonitorde warmtepompen met een relatief hoog rendement aan de warmtevraag blijven voldoen.


  • Een airco is een warmtepomp die op het principe lucht-lucht werkt en kan vaak zowel koelen als verwarmen. Het is dus mogelijk om je huis te verwarmen met airco. Er is wel één groot verschil ten opzichte van traditionele (centrale) manieren om je huis te verwarmen. Met een airco verwarm je namelijk één ruimte en niet je hele huis. Met de trend van de alsmaar stijgende energieprijzen is het een prima alternatief om je woning te verwarmen. Maar waar moet je op letten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit onderwerp. Ben je op zoek naar een specialist? Vraag dan direct advies bij ons aan.
    https://twitter.com/mkleinman64/status/1716460348390211974/photo/1 Ah ja, was even vergeten dat je ook met WP werkt. Wij hebben alleen nog maar airco's, wpb en klein keukenboilertje van 5ltr. En wij zijn maar met twee personen, dan is het easy Hier ook multi-split airco en sinds kort pcm boiler voor tapwater. https://www.groenehoedduurzaam.nl/flamcoflextherm-eco.html
    https://www.golantec.be/Elektrische%20boiler%20met%20PCM.html
    ie 50l geeft warmtepomp wat meer buffer voor een ontdooicyclus, en er komt een 3kW warmte-element in als backup. s de WP boiler inhoud ook kleiner dan de zonneboiler had? Yes. 200l WPB vs 300l voor zonneboiler Koppel je de elga warmtepomp ook nog met een spiraal in de WPB? Nee, dat worden nu twee compleet gescheiden systemen. Een airco is een efficiënte manier om specifieke kamers te verwarmen. Hij is een stuk energiezuiniger dan bijvoorbeeld infraroodpanelen of andere vormen van elektrische verwarming. Kamer wordt snel warm. Met een airco krijg je een kamer sneller warm dan met bijvoorbeeld vloerverwarming. a, een huis verwarmen met airco is energiezuiniger dan met een cv-ketel, aangezien de traditionele cv-ketel minder snel op temperatuur is en meer energie vraagt. Daardoor is het zeker rendabel en is het dus goedkoper dan de gewone verwarming.

    Nadelen Airco

    Een airco verwarmt maar één ruimte. ...
    De aanschafkosten kunnen snel toenemen als je meerder airco's nodig hebt;
    Hoe meer airco's, hoe hoger je energierekening;
    Airco maakt meer geluid dan een gemiddelde radiator;
    Warmte lucht met een airco is droger.
    Geen subsidie mogelijk helaas

    Eén kuub gas kost momenteel rond de € 2. De kosten voor 1KW ligt rond de € 0,40. Verwarmen met één airco unit kost rond de 1KW per dag, waarbij de kosten rond de € 0,35 per uur ligt. Om een gemiddelde eengezinswoning te verwarmen heb je ongeveer 3 airco units nodig. Hiermee komt het totaal uit op ongeveer € 1 per uur / per dag.

    Een gemiddeld gezin verbruikt volgens de gegevens van Milieucentraal ongeveer 1169 kuub gas per jaar. Dit komt dus neer op zo’n € 3507 per jaar. Wanneer ditzelfde gezin airco zou gebruiken om woning te verwarmen zal dit neerkomen op ongeveer € 1500 per jaar. Dit is dus meer dan een halvering van de kosten om een woning te verwarmen.

    Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van het aantal airco units die jij gebruikt en het vermogen (WP) die jouw zonnepanelen hebben. Gebruik je 3 airco units om je woning te verwarmen, dan heb je ongeveer 9 zonnepanelen nodig om alle energie op te kunnen wekken.

  • Elleanne Oordt en Tim Schoon zijn sinds drie jaar de gelukkige eigenaren van Landhuis en Parktuin Oosterhouw. Een prachtige parktuin met diverse stijlen in het Groningse Waddenland. Verscholen tussen monumentale bomen en statige hagen, staat het indrukwekkende 19e-eeuwse notarishuis. Dat het onderhoud van een 10.000 m2 grote parktuin veel tijd in beslag neemt, daar weten Elleanne en Tim inmiddels alles van. “We kunnen hier eindeloos uren in steken”, vertelt Elleanne terwijl we door de weelderige tuin lopen. Tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 4 november kun jij hen een handje helpen.

    "Een plek waar mensen met elkaar in contact kunnen komen"
    Drie jaar geleden stonden Elleanne en Tim op een mooie zomeravond voor de deur van Oosterhouw. Ze keken uit op een goudkleurig graanveld en waren beiden op slag verliefd. Tim: “Wat een romantische plek, echt een sprookje! En we zagen ook meteen de mogelijkheden die het pand en de tuin te bieden hadden.” Een plek om mensen samen te brengen, dat was een grote wens van Elleanne: “We zijn van plan om er echt een ontmoetingsplek van te maken. Een plek waar mensen met elkaar in contact kunnen komen”.
    https://landschapsbeheergroningen.nl/nieuws/het-herstellen-en-behouden-van-parktuin-oosterhouw-in-leens/

    Mobiele airco: € 350 – € 700
    Monoblock airco: € 1200 – € 2000
    Split-unit airco: € 1200 tot € 2500

  • Nieuwsbrief Kerkuilen 2022
    https://issuu.com/live9863/docs/kerkuilen_nieuwsbrief_2022

    mogelijk werkt deze link want artikel is toch Open Access https://www.cambridge.org/core/journals/lichenologist/article/can-we-trust-inaturalist-in-lichenology-evaluating-the-effectiveness-and-reliability-of-artificial-intelligence-in-lichen-identification/B3FF5A93621A4684B5E6A114F7C89FFB


  • https://wnl.tv/2023/10/24/vetzuren-uit-organisch-afval-kunnen-palmolie-vervangen-wij-zijn-veel-duurzamer/
    Biotech entrepreneur Kirsten Steinbusch bedacht per ongeluk een duurzaam alternatief voor palmolie, vertelt zij aan Stand van Nederland: Koplopers. Samen met Niels van Stralen begon zijn een bedrijf om dit proces verder te perfectioneren.

    Wat eerst gebeurt is dat organische afvalstromen op een natuurlijke manier worden omgezet in korte vetzuren. De volgende stapt is in het lab, waar een proces op gang wordt gebracht waarbij de korte vetzuren worden omgezet in lange vetzuren. “Met deze stap maken wij het verschil. Qua waarde en qua duurzame impact. Deze vetzuren concurreren met vetzuren uit palmolie”, zegt ChainCraft-ceo Van Stralen.


  • n.wikipedia.org/wiki/Gmelina_arborea Herberbossing 2 uur over een zandpad na 3 jaar zjin de bomen al 20meter na 5jaar 30meter. Somsbomensoorten gaat 30% dood met Racoon, Ocelot en zonder jaguar. Blauwe deel oude Melina (teak, exoot) Plantage. Rode deel allemaal dode Melina bomen die gekapt

    IJzer hoopt zich op in de wortels waardoor de bomen dood gaan. Houtboer kapt alle dode Gmelina bomen

    27.000 bomen planten ni hoog scherp gras waar geen trekken komt. Alles met Machete maaien en daarna pas met bosmaaier. Bankrekening openen kost jaren, kweker heeft geen boompjes ondanks 6 keer vragen bij kweker 4 uur verder op. Quad voor verplaatsen boompjes op terrein. 3 jaar

    We nemen je graag mee op reis door het magische regenwoud van Costa Rica. Een korte impressie van wat we samen met al onze donateurs, partners en vrijwilligers al meer dan tien jaar met veel plezier beschermen. www.adopteerregenwoud.nl

    Bram Ster had al wat film ervaring en hij ook al stage gelopen bij BNN VARA.

    Hydrogel was enorm goede zet want er viel maanden geen regen dus organische Hydrokorrels was geweldig want op zon kale vlakte in de kale zon heeft een boompje het zwaar. en nu is maar 1% doodgegaan. 27.000 bomen planten ni hoog scherp gras waar geen trekken komt. Alles met Machete maaien en daarna pas met bosmaaier. Bankrekening openen kost jaren, kweker heeft geen boompjes ondanks 6 keer vragen bij kweker 4 uur verder op. Quad voor verplaatsen boompjes op terrein. 3 jaar
    27.000 keer een gat maaien en 5 jaar lang elke maand om het boompje het hoge gras maaien en de klimplanten verwijderen. Grond wordt graag verkocht, zeker door pensionados die dan geld hebben. Een kwekerij is niet niets. Je moet een hoop kennis in huis halen en terplekke is er niets..geen stroom..je moet alles zelf bouwen. Met lokale mensen een kwekerij kunnen bouwen waarvan de lokale mensen de eigenaar worden en zij de eigenaar zjin. Ze hadden ook een Quad gekocht die 10 keer fout gegaan was. Ze hebben kameras opgehangen om alles in de gaten te houden. Speciaal ook vrouwen in de arbeid. Vrijwilligers en buitenlanders zijn gauw uitgedroogd in de zon.
    6 maanden met 9 mensen en de hydrogel met een liter water mixen kost ene ton.
    Dat is 3Eur30 per boompje x27.000-88,000 ton

    REd het regenwoud is geintereseerd Study The Rain Forset.com Ze zoeken nog veel stagaires met het nieuwe onderzoek dat ze gaan doen emt
    https://www.studytherainforest.com/
    Kosten lopen enorm op in Costa Rica
    https://www.studytherainforest.com/en/
    https://www.youtube.com/watch?v=17leTVYcbqU
    https://schooltv.nl/video/herbebossing-in-costa-rica-nieuw-regenwoud-aanplanten/
    https://www.youtube.com/watch?v=17leTVYcbqU
    https://schooltv.nl/video/herbebossing-in-costa-rica-nieuw-regenwoud-aanplanten/
    https://www.studytherainforest.com/en/
    https://www.studytherainforest.com/
    Nu bezig met 250 hectare met helft oerwoud en helft weiland en daarvoor hebben ze 250.000 euro voor nodig.
    Zou prima zijn als ze het aan locale mensen kunnen overdragen. Het runnen van een project voor locale mensen vaak mis gaat.

    Carbon Credits is te duur om in mee te gaan. Commercieel gaat niet goed..willen graat certificering.

  • הועלה ב-אוקטובר 24, 2023 10:23 לפנה"צ על ידי ahospers ahospers

    תגובות

    לא קיימות הערות בינתיים

    הוספת תגובה

    כניסה או הרשמה להוספת הערות