יומן של Hoogkerk-Bangeweer-Hoendiep-SuikerunieTerrein

ארכיון יומן של ינואר 2021

ינואר 1, 2021

13. Geoorde Futen..Dodaars in Westpark, Roege Bos en Reitdiep

Het aantal broedparen in de hele Provincie Groningen van Dodaars werd in de jaren zeventig op 20-30 geschat. Nu is het Groninger
landschap in de laatste 30 jaar sterk veranderd en is het aantal broedparen verdubbeld. Omdat de broedparen dodaars in de Gemeente Groningen niet zo veel is gaan we hier de belangrijkste broedplekken bij langs, te beginnen met de historie en dan Westpark en Reitdiep. De IVN gids vermeld ook nog broedparen in de Eelderbaan.

Van de stad Groningen komt de eerste melding uit 1952. Wijlen Jo de Jonge (oud-secretaris van Avifauna Groningen) schrijft in 1952 in het tijdschrift Natura (49: 89): “de Dodaars heeft enkele jaren geleden zijn intrek genomen in een van onze stadsvijvers. De laatste jaren zijn er zeker 5 a 6 paartjes geweest die er met succes hebben gebroed, ook al zijn ze behoorlijk lastig gevallen door Meerkoeten”. Hij schreef er helaas niet bij waar, maar zeer waarschijnlijk ging het om het Stadspark, dat op een gegeven moment aanzienlijk aan de noordwestzijde werd uitgebreid. Ook in recente jaren zijn hier broedvogels, namelijk in de buurt van de kinderboerderij. Met de uitbouw van de stad in de jaren 60 aan de zuidoostzijde krijgt de Dodaars ook hier kansen.
De soort broedde in 1967 in de Hunze vijver tegenover de huidige Euroborg. Deze vijver is al jaren geen broedplaats meer en is bovendien recent voor de helft gedempt. Is dit de VariaSki Vijver Achter deze vijver lag geruime tijd een groot industrieterrein deels braak. Ongeveer ten westen van de huidige destilleerderij van Hooghoudt lag een mooi plasje waar in 1973 en 1977 een paartje broedde. Deze omgeving is momenteel volledig volgebouwd.
Op de tarra opslag van het gefuseerde Suikerunie werd naast Vinkhuizen een jaar of tien geleden het Westpark aangelegd met daarin op ca 3 meter hoogte een mooie geïsoleerde vijver met schoon water. Precies wat Dodaarzen nodig hebben en in 2006 en 2007 zaten er 2 paar met jongen. Even noordelijker werd in de Reitdiepwijk omstreeks 2003 een vijver gegraven om er rondom huizen te bouwen. Note: Ik had begrepen dat de Dodaars in de in 2010 gedempte tijdelijke vijver (Sinds september 2020 de locatie van de Tiny Houses) zaten en later naar de ecologische zone in het NoordOosten van de VariaSki vijver zijn gaan zitten. En daar zitten al jaren (periode 2014-2020) nog steeds, steeds op dezelfde vaste plek. Ook in de in 2010 aangelegde regenwaterplas met vlonderpad in het Roege Bos zaten dodaars De bouw begon echter pas in 2007 en in de tussentijd vulde deze ‘‘bak’’ zich met schoon water. In 2005 en 2006 werden er maximaal 18 vogels in september op gezien. Er was nauwelijks vegetatie dus broeden leek niet erg voor de hand te liggen. Maar schijn bedriegt soms want op 21 augustus 2005 zat een adulte vogel met 2 juvenielen bij een minuscuul nestvlotje met wat waterplanten te slepen. Een ander jong zat op de rug van een ouder.

Vanaf 2007 is deze tijdelijke plek ongeschikt. Vermoedelijk broedden er recent Dodaarzen in het recreatiepark noordoost van Kardinge. Er zijn waarnemingen uit het Edonbos van juni en juli 2007 en in oktober werd een adult met juveniel gespot

Vissers waren woensdag bezig om de voormalige waterskivijver van VariaSki aan de Bornholmstraat in de Stad Groningen leeg te vissen.
De vijver moet deels worden gedempt in verband met de verbouw van de Zuidelijke Ringweg. Voordat de werkzaamheden beginnen worden de vissen zo veel mogelijk gevangen.

Brasems van zestig centimeter
De eerst 'trek' woensdagochtend viel eigenlijk wat tegen. Geen grote karpers of snoeken, maar een stuk of tien vissen waaronder een paar stevige brasems van zestig centimeter en een pad.
Varia Ski
De vijver aan de Bornholmstraat was in het verleden in gebruik bij de waterskivereniging Varia Ski, maar werd al gedeeltelijk gedempt voor de aanleg van een parkeerplaats ten behoeve van de Euroborg. Daarna vertrok de waterskivereniging naar het Westpark bij Hoogkerk.

Dertien procent van de hele Nederlandse populatie geoorde futen (er zijn maar zo`n 500 broedparen in Nederland) huist in de noordelijke vloeivelden. Er broeden koekoeken en zomertalingen, beide op de rode lijst als kwetsbare soort. Er broeden kneutjes en veldleeuweriken, op de rode lijst als gevoelige soort. Er zit een kolonie oeverzwaluwen, er broeden grasmussen, kieviten, kleine karekieten, krakeenden, kuifeenden, tafeleenden, wilde eenden, rietzangers, tjiftjaffen en ga zo maar door. Niet broedend aangetroffen, maar wel aanwezig onder meer: bergeend, braamsluiper, bosrietzanger, bruine kiekendief, gierzwaluw, havik, ransuil, sprinkhaanzanger, visdief en waterral.
Behalve een oase voor vogels, (ook buiten het broedseizoen verblijven er honderden watervogels) blijken de noordelijke vloeivelden essentieel foerageergebied voor meer- en watervleermuizen en leven er streng beschermde poelkikkers.
Een waardevol natuurgebied als dit moet beschermd worden.
(Informatie uit: Berg, G.J., K.D. Jipping, A.R. Balk & H.L. Schepp (2019). Ecologisch onderzoek in verband met de voorgenomen herinrichting van het voormalige terrein van de Suikerunie te Groningen. Bureau Waardenburg Rapportnr. 18-200. Bureau
Waardenburg, Culemborg)

Bronnen

https://www.avifaunagroningen.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=130&Itemid=106
https://www.ivn.nl/sites/ivnn/files/groningengroenestad.pdf
https://www.vinkhuizen.nl/xtra-2/523-home/nieuws/1890-variaski-welkom-in-de-wijk
https://www.youtube.com/watch?v=kYhpg4OIEYo&feature=related

Release mobile apps iNaturalist

https://github.com/inaturalist/inaturalistios
https://github.com/inaturalist/INaturalistIOS/releases
https://github.com/inaturalist/INaturalistIOS/wiki/Roadmap
https://github.com/inaturalist/INaturalistIOS/tags (seems the right one)

Dodaars in Westpark, Roege Bos en Reitdiep (13)

https://www.planviewer.nl/imro/files/NL.IMRO.0014.BP646SuikerzijdNrd-vo01/b_NL.IMRO.0014.BP646SuikerzijdNrd-vo01_tb13.pdf

  1. https://www.avifaunagroningen.nl/index.php/ontdek-vogels/gebieden/42-stad-groningen
  2. https://natuurtijdschriften.nl/pub/550917 Broedvogels van de vloeivelden van de Suikerunie Groningen
  3. https://www.avifaunagroningen.nl/site/downloads/phocadownload/grauwegors/GG2007_1online.pdf
  4. https://commissiemer.nl/projectdocumenten/00006888.pdf

https://www.labnol.org/embed/google/photos/

Nr Datum Onderwerp
1 9 november 2020 Bargerveen
2 20 November 2020 Wat leeft er zoal in eigen tuin
3 15 december 2020 Korstmossen

De lezing van 9 november 2020 over het Bargerveen is te volgen via de volgende link:
1. 9 November 2020 Bargerveen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

https://youtu.be/DdmFhWu2ves
1. 20 November 2020 Bargerveen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

De "mini"lezing van 20 November 2020 met als onderwerp "wat leeft er zoal in eigen tuin"is te volgen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

3. De "mini" lezing van 15 december 2020 met als onderwerp Korstmossen kun je volgen met de volgende link:
15 december 2020 KNNV Korstmossen

2. 20 November 2020 "Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

https://www.tablesgenerator.com/markdown_tables

הועלה ב-ינואר 1, 2021 04:27 אחה"צ על ידי ahospers ahospers | 0 תגובות | הוספת תגובה

58B. Rewildering Vernieuwende vorm van natuurherstel

Bij rewilding worden gebieden in wilde staat teruggebracht. Zo kunnen beschadigde ecosystemen herstellen. "Wat geweldig om nu jong te zijn en dit nieuwe verhaal voor de 21ste eeuw vorm te mogen geven", zei Paul Jepson op het symposium, dat werd gehouden ter ere van de benoeming van NIOO-onderzoeker Liesbeth Bakker tot rewilding-professor aan de WUR. Volgens Jepson - een Britse zoöloog en geograaf met meer dan 35 jaar ervaring - voelen **jonge mensen zich meer door rewilding aangesproken **dan door conventionelere vormen van natuurbescherming, zoals het Natura 2000-programma van de EU. Dat loopt volgens Jepson een halve eeuw achter: "Ik ken geen enkele andere sector van de maatschappij waar we ons laten leiden door wetten en opvattingen uit 1970." https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=27091

Wilde dieren om de hoek

Uiteindelijk, zei Frans Schepers naar aanleiding van 'Zimbrul' - een op het symposium vertoonde film over de terugkeer van de Europese bison - is werken met de natuur makkelijk: die herstelt zich wel als je haar de kans geeft. Lastiger zijn de mensen, die moeten wennen aan het idee dat er voor het eerst sinds tijden weer wilde dieren bij hen "om de hoek" leven.

"Het verlies van megafauna heeft geleid tot een gebrek aan begrip", zei Jens-Christian Svenning. Maar volgens Schepers wordt er hard gewerkt aan het harmonieuze samenleven van mensen en wilde dieren, en neemt het risico op conflicten af. "Wilde dieren en mensen zijn meer ontspannen met elkaar, anders zouden deze soorten nu niet zo'n comeback maken." Kansen om wetenschappelijke data te verzamelen over hoe dat zich verder ontwikkelt zijn er volop, onder andere dankzij vliegtuigen en drones waar er met de dag meer van komen. "We hoeven alleen het juiste gereedschap te kiezen", zei Patrick Jansen van Wageningen University.

Marker Wadden

Een ander positief voorbeeld van de band tussen wetenschap en praktijk kwam van rewilding-professor Liesbeth Bakker zelf, die bij het NIOO onderzoek doet binnen de aquatische ecologie. Haar voorbeeld is de Marker Wadden, de door mensen aangelegde eilandengroep in het Markermeer. Natuurmomenten wil daar een verbinding creeëren tussen land en water, die in Nederland meestal strak van elkaar gescheiden zijn door stenen wallen en dijken.

"Met ons onderzoek willen we een 'proof of concept' afleveren", zegt Bakker. "Klopt de visie van Natuurmomenten? Kunnen we dat aantonen?" Terugkijkend op het symposium is ze tevreden. "Aan het begin stelde ik de vraag: kunnen we de wereld wilder maken? Als je kijkt naar al de belangstelling en de positieve feedback, dan is het antwoord 'ja'!"

  1. https://nioo.knaw.nl/nl/news/stevige-band-tussen-wetenschap-en-praktijk-kan-impact-rewilding-vergroten
  2. https://nioo.knaw.nl/nl/news/liesbeth-bakker-benoemd-tot-eerste-rewilding-professor-van-europa
  3. https://nioo.knaw.nl/nl/calendar/perspectives-rewilding-symposium
  4. https://nioo.knaw.nl/sites/default/files/downloads/Rewilding%20Symposium.pdf
  5. https://www.facebook.com/Natuurbehoud-Suikerunieterrein-Groningen-106618707869597/
  6. https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=27091
  7. https://youtu.be/Hg67d2aPICU
  8. https://youtu.be/1qRzj0X1uEQ
  9. https://www.youtube.com/watch?v=oPHvYlU1Fcs
  10. https://www.youtube.com/watch?v=zMIKoBumr9s
  11. https://www.youtube.com/watch?v=p1ml2M9kO2U

Visualistations with R

  1. https://forum.inaturalist.org/t/inaturalist-visualization-flexdashboard-r-markdown/13036
  2. https://www.proyectosub.org.ar/en/inaturalist_en/
  3. https://github.com/gonzalobravoargentina/inat_flexdashboard_ARG
  4. https://forum.inaturalist.org/t/wiki-external-code-tools-etc-for-working-with-inat/15906/8


Symposium Rewildering Welcome and introduction

09:45 Rewilding: a new narrative in conservation, Paul Jepson (Ecosulis Ltd., UK)
Rewilding is an ecosystem restoration technique, but what makes it different from other forms of conservation and restoration? Paul Jepson will address the narrative of rewilding to answer this question.

https://www.youtube.com/watch?v=Z8zhx72_fxM
Rewilding is an ecosystem restoration approach. What makes it
different from traditional conservation or other restoration approaches?
In this presentation Paul Jepson, Nature Recovery Lead at Ecosulis Ltd., addresses the narrative of rewilding to answer this question.

10:40 Rewilding European Landscapes, Frans Schepers (Rewilding Europe)

Biodiversity loss, urbanisation and changes in land-use create momentum for rewilding Europe. Frans Schepers explains how these challenges can be met with positive outcomes for people, planet and profit.

https://www.youtube.com/watch?v=u5ePbFDEZHE
There is a historic opportunity in Europe for rewilding landscapes at scale. Many initiatives are making progress demonstrating how rewilding benefits nature and people. Frans Schepers, Managing Director of Rewilding Europe, will give the latest insights and will make the case for scaling up this new approach in restoration.

11:35 Mapping rewilding opportunities in Europe, Nestor Fernandez (iDiv, Leipzig)

Using remote sensing techniques and modelling to map land-use changes in Europe, Nestor Fernandez will identify where in Europe the opportunities are to perform large-scale ecosystem restoration under rewilding.

https://www.youtube.com/watch?v=0jfiX7HdI-A
Using remote sensing techniques and modelling to map land-use changes in Europe, Nestor Fernandez, conservation biologist at iDiv, will show us where in Europe the opportunities are to perform large-scale nature recovery using a rewilding approach.
Zo sprak Nestor Fernandez (iDiv) over het meten van de kwaliteit van de natuur. De hoogste 'ecologische integriteit' volgens deze wetenschappelijke meetlat hebben landschappen die niet versnipperd zijn, waar de mens weinig invloed heeft en waar genoeg soorten megafauna - grote grazers en vleeseters - zijn om verschillende ecologische functies te waarborgen.
"Als je alvast je eerste vakantie na corona wilt plannen, kun je wat dat betreft het beste naar Ljubljana gaan", merkte Fernandez op. Slovenië scoort hoog. "Als je naar Brussel gaat wordt het lastiger." Maar zelfs daar, en in andere dichtbevolkte steden, liggen volgens hem kansen. "Overal is wel ergens natuur in de buurt. Alleen maken we daar parken van omdat mensen het mooi vinden. Dat is verkeerd."

12:30 Lunch break


https://www.youtube.com/watch?v=wJNQdTEKrM8

13:00 Rewilding at work: Zimbrul (short film)


https://www.youtube.com/watch?v=p1ml2M9kO2U
Uiteindelijk, zei Frans Schepers naar aanleiding van 'Zimbrul' - een op het symposium vertoonde film over de terugkeer van de Europese bison - is werken met de natuur makkelijk: die herstelt zich wel als je haar de kans geeft. Lastiger zijn de mensen, die moeten wennen aan het idee dat er voor het eerst sinds tijden weer wilde dieren bij hen "om de hoek" leven.

13:15 Restoring the role of megafauna in European ecosystems, Jens-Christian Svenning (Aarhus University)

Very large wild animals, the megafauna, have largely disappeared from European landscapes. Jens-Christian Svenning addresses how their return may contribute to ecosystem restoration and biodiversity conservation.

https://www.youtube.com/watch?v=p1ml2M9kO2U
Jens-Christian Svenning van de Deense Aarhus Universiteit haakte daarop in, door te zeggen dat je pas echt kunt weten of rewilding ook het gewenste resultaat oplevert als de criteria voor ecologische integriteit duidelijk zijn. Want dat gewenste resultaat is niet alleen een wildere, maar ook een gezondere en meer biodiverse natuur.
"Het verlies van megafauna heeft geleid tot een gebrek aan begrip", zei Jens-Christian Svenning. Maar volgens Schepers wordt er hard gewerkt aan het harmonieuze samenleven van mensen en wilde dieren, en neemt het risico op conflicten af. "Wilde dieren en mensen zijn meer ontspannen met elkaar, anders zouden deze soorten nu niet zo'n comeback maken."
"Het verlies van megafauna heeft geleid tot een gebrek aan begrip", zei Jens-Christian Svenning. Maar volgens Schepers wordt er hard gewerkt aan het harmonieuze samenleven van mensen en wilde dieren, en neemt het risico op conflicten af. "Wilde dieren en mensen zijn meer ontspannen met elkaar, anders zouden deze soorten nu niet zo'n comeback maken."

14:10 How to measure rewilding success, Patrick Jansen (Wageningen University)

Rewilding aims to restore ecosystems. Patrick Jansen addresses how the progress in ecosystem restoration can be measured, including monitoring techniques as well as the study design.

https://www.youtube.com/watch?v=sOw9ZYvrnu8
Rewilding aims to restore self-governing ecosystems. Patrick Jansen, Associate Professor and wildlife ecologist at Wageningen University, will talk
about how the progress in ecosystem restoration can be measured, including monitoring techniques as well as study design.
Kansen om wetenschappelijke data te verzamelen over hoe dat zich verder ontwikkelt zijn er volop, onder andere dankzij vliegtuigen en drones waar er met de dag meer van komen. "We hoeven alleen het juiste gereedschap te kiezen", zei Patrick Jansen van Wageningen University.

15:05 Tea break

15:20 Connecting rewilding science and practice, Liesbeth Bakker (Special Chair Rewilding Ecology at Wageningen University)

https://www.youtube.com/watch?v=oPHvYlU1Fcs

https://www.youtube.com/watch?v=oPHvYlU1Fcs
Rewilding is increasingly applied to restore ecosystems. Liesbeth Bakker addresses what science can learn from rewilding practice, and how science may support the practice of ecosystem restoration.
Een ander positief voorbeeld van de band tussen wetenschap en praktijk kwam van rewilding-professor Liesbeth Bakker zelf, die bij het NIOO onderzoek doet binnen de aquatische ecologie. Haar voorbeeld is de Marker Wadden, de door mensen aangelegde eilandengroep in het Markermeer. Natuurmomenten wil daar een verbinding creeëren tussen land en water, die in Nederland meestal strak van elkaar gescheiden zijn door stenen wallen en dijken.

"Met ons onderzoek willen we een 'proof of concept' afleveren", zegt Bakker. "Klopt de visie van Natuurmomenten? Kunnen we dat aantonen?" Terugkijkend op het symposium is ze tevreden. "Aan het begin stelde ik de vraag: kunnen we de wereld wilder maken? Als je kijkt naar al de belangstelling en de positieve feedback, dan is het antwoord 'ja'!"

https://www.youtube.com/watch?v=zMIKoBumr9s "Rewilding, a new path for nature in Portugal" by João Cosme

https://rewildingeurope.com/news/europes-first-special-university-chair-to-advance-the-science-and-study-of-rewilding-ecology/


Participants in the Rewilding Symposium enjoyed presentations from six rewilding experts and practitioners, including Frans Schepers. These presentations are now online and can be viewed separately.

  1. Rewilding: A new narrative in conservation by Paul Jepson (Nature Recovery Lead, Ecosulis)
  2. Rewilding European Landscapes by Frans Schepers (Rewilding Europe)
  3. Mapping rewilding opportunities in Europe by Nestor Fernandez (German Centre for Integrative Biodiversity Research, iDiv)
  4. Restoring the role of megafauna in European ecosystems by Jens-Christian Svenning (Aarhus University)
  5. How to measure rewilding success by Patrick Jansen (Wageningen University)
  6. Connecting rewilding science and practice by Liesbeth Bakker (Netherlands Institute of Ecology and Wageningen University)

Rewilding at work: Zimbrul (short film)

https://www.youtube.com/watch?v=p1ml2M9kO2U

The documentary “Zimbrul” is an intimate snapshot of people’s feelings about the return of European bison in the Southern Carpathians of Romania.

Before each presentation, a short video was shown relating to the subject of the presentation and showing the practical side of rewilding. “Zimbrul“, a beautiful short film by award-winning French videographer Emmanuel Rondeau, was also shown after the lunch break to illustrate the social impact of rewilding.

Hundreds of symposium viewers actively participated in the presentations by asking questions and sharing their opinion via polls, which were then discussed with the presenters after they had finished speaking.

“It was a real privilege to speak at this symposium and present my thoughts on the emergence of rewilding as a hopeful and empowering environmental narrative,” says Dr. Paul Jepson. “The event was a wonderful showcase of the pan-European community of scientists and practitioners who are together helping to accelerate and upscale ecosystem recovery.”

  1. Rewildering Vernieuwende vorm van natuurherstel
    i|u
    -|-:
    1|2

today yesterday the day before
1 2 4
5 65 3
5 6 7
Cost May 2019 YTD
Liaison 1.5 82.25
Community liaison 0 1.75
Monitoring & research 13.75 239.5
Sitework 22.5 320.75

==
It’s cool to see some energy building on the forum around visualizing and processing the iNat data.
Like others, I’ve also been interested in resurrecting the rinat package and updating it to make use of new API. The authors of the rinat pacage at ROpenSci said that they’d like to hand off the project to some more active developers. If there’s a group of people here who want to work on it that would be great.

Making over development of rinat, but then realized that for any scientific work GBIF is a better source (more comprehensive data set, citeable data queries, …). As it exists, rinat is a simple repackaging of the iNat v1 API, without the more useful tools for working with the data post-download, and the more recent ROpenSci plans don’t go much further than adding the v2 API to the same framework. From following the user requests on this forum, there seems to be more interest in tools for “social” summaries (searching and/or displaying a user’s contributions or summarizing project data) rather than the scientific/statistical apps that are R’s forte.

  1. https://www.avifaunagroningen.nl/index.php/ontdek-vogels/gebieden/42-stad-groningen
  2. https://natuurtijdschriften.nl/pub/550917 Broedvogels van de vloeivelden van de Suikerunie Groningen
  3. https://www.avifaunagroningen.nl/site/downloads/phocadownload/grauwegors/GG2007_1online.pdf
  4. https://commissiemer.nl/projectdocumenten/00006888.pdf

https://www.labnol.org/embed/google/photos/

הועלה ב-ינואר 1, 2021 04:35 אחה"צ על ידי ahospers ahospers | 0 תגובות | הוספת תגובה

ינואר 3, 2021

11 - Routes, Tracks en Trips methode om afwezigheid aan te geven naast presentie in iNaturalist

(1-3, Suikeruinie)
Normaal kun je in iNaturalist alleen maar ruwe aanwezigheidsdata aangeven. Absentie kan nu met de "Trip" methode. Het handigst is dit om bij een nachtvlinderval te doen maar je kunt ook aangeven naar welke soorten je gezocht hebt (target list) , in welk gebied je gezocht hebt (Het Roege Bos) en hoe lang je naar de soort op zoek bent geweest (Search interval). Als een soort niet aangegeven is dan was deze specifieke soort afwezig.
Een Trip is een aangepaste journaal post zoals dit stukje tekst ook is, dus met een titel, een beschrijving maar ook een "Zoekgebied" en "Zoek duur" wat berekend wordt uit Start Tijdstip en Stop Tijdstip.
Met een "Trip" kun je extra achtergrond informatie geven over aan maar vooral afwezigheid van soorten. En ook kun je je waarneemfrequentie opgeven wat extra informatie geeft bij het bekijken van de verspreidingsdata. De normale iNaturalist gegevens zijn altijd "aanwezigheids" gegevens.

https://www.inaturalist.org/trips
https://www.inaturalist.org/pages/trips
https://forum.inaturalist.org/t/trips-feature-on-inat/3061
https://forum.inaturalist.org/t/trips-feature-on-inat/3061/12

Voorbeeld

https://www.inaturalist.org/trips/24754-wandeling-langs-het-strand-van-faro
Wat is een goede naam voor een trip?

Trip, Route (monitoringsroute)

Transect (uit waarneming.nl, maar kan deze term niet bewaard worden als er een gpsroute meegeleverd gaat worden?)
Traject
Reis?

Een "Trip" geef extra informatie aan je opgeslagen gegevens:

  1. Waar je naar gezocht hebt (De Doelsoortenlijst)
  2. Waar je gekeken hebt (Het zoek gebied)
  3. Op welk tijdstip je gekeken hebt (Het zoek interval)
    De soorten op je doelsoortenlijst die je waargenomen hebt worden beschouwd als "aanwezig". En soorten die je niet gezien hebt worden als "afwezig" beschouwd.
    Door op het veld 'Tabulate Presence Absence Data From Trips' te klikken wordt een tabel aangemaakt van aan en afwezige soorten van een trip en verwante waarnemingen.
    en Trip is een aangepaste journaal post zoals dit stukje tekst ook is, dus met een titel, een beschrijving maar ook een "Zoekgebied" en "Zoek duur" wat berekend wordt uit Start Tijdstip en Stop Tijdstip.

Trips enable the collection of presence-absence data by adding context to your observations
Why Presence-absence data include information about sampling effort which is useful for scientific analyses like distribution modeling (raw iNaturalist observations are 'presence-only' data).

How A trip adds context to your observations by recording:

  1. What you searched for (target list)
  2. Where you searched (search area)
  3. When you searched (search interval)
    Species on your target list that you were able to observe within the search area and interval are interpreted as presences. While species on your target list that you were unable to observe are interpreted as absences. Click 'Tabulate Presence Absence Data From Trips' to generate a table of presence-absence records for a species from trips and associated observations.

Trips on iNaturalist are extensions of journal posts. Like journal posts they have titles and descriptions where you can describe the trip. They also have data that capture the search interval (e.g. April 18, 2019 4:00 PM - April 18, 2019 4:40 PM) and search area (Latitude, Longitude, Radius). Distance and Number of Observers are entered by the user to capture more detail about earch effort. Duration is calculated automatically from the search interval.
Trips also record information on what you searched for in the form of a target list. A target list is a non-overlapping set of taxa or species that were searched for. Any species covered by the target list (ie a species on the list or a descendant of a taxon on the list) that is not observed within the radius and duration of this trip is interpreted as an absence. Blue circles indicate the existence of observations of taxa covered by the target list made within within the search area and interval. Note: the target list displayed here has cleans up overlapping taxa. For example, if you entered a genus and a species within it on your target list, only the genus is displayed. Also, we recommend that you don't use trips with obscured obs (ie observations you obscure or observations of taxa automatically obscured) as efforts to mask true locations may lead to misleading results.

How to tabulate data from a trip

To generate presence absence data from a trip, first enter a single species like Western Fence Lizard (Sceloporus occidentalis) to filter trips relevant to that species. You can also optionally filter trips by place, month, or year
The resulting table of trips will include an occupancy column for the species populated with 1s (presences) or 0s (absences) accordingly
You can also access this table in a machine readable JSON format

RoadMap, ReleaseNotes

https://github.com/inaturalist/inaturalistios 1
https://github.com/inaturalist/iNaturalistAndroid
https://github.com/inaturalist/INaturalistIOS/wiki/Roadmap
https://www.inaturalist.org/journal/optilete/archives/2019/01
https://www.inaturalist.org/trips
https://www.inaturalist.org/pages/trips

oes your camera record accuracy? If it does, you may need to send an example image or two to the staff at help@inaturalist.org. (the forum will modify the original image) You’re right that it would be a bug - this feature was added in 2018. https://github.com/inaturalist/inaturalist/commit/6633cf76cd0baca1b809b6cdb8d12aa23df067f9 1
https://forum.inaturalist.org/t/gps-accuracy-not-captured-when-uploading-photos-taken-with-a-camera-with-a-built-in-gps/18861/4

Trips enable the collection of presence-absence data by adding context to your observations

Why Presence-absence data include information about sampling effort which is useful for scientific analyses like distribution modeling (raw iNaturalist observations are 'presence-only' data).

How A trip adds context to your observations by recording:

  • What you searched for (target list)
  • Where you searched (search area)
  • When you searched (search interval)

Species on your target list that you were able to observe within the search area and interval are interpreted as presences. While species on your target list that you were unable to observe are interpreted as absences. Click 'Tabulate Presence Absence Data From Trips' to generate a table of presence-absence records for a species from trips and associated observations.

1191 original

How to find a trip



  • You can search for trips relevant to a taxon (ie trips with target lists covering the taxon), place (ie trips with latitudes and longitudes within the place), and month or year (ie trips with start dates on that month or year)


  • To view a single trip you can click on the trip id


  • You can generate a table of presence-absence records for a species from trips and associated observations


  • And you can make trips of your own

How to view a trip



  • Trips on iNaturalist are extensions of journal posts. Like journal posts they have titles and descriptions where you can describe the trip. They also have data that capture the search interval (e.g. April 18, 2019 4:00 PM - April 18, 2019 4:40 PM) and search area (Latitude, Longitude, Radius). Distance and Number of Observers are entered by the user to capture more detail about earch effort. Duration is calculated automatically from the search interval.


  • Trips also record information on what you searched for in the form of a target list. A target list is a non-overlapping set of taxa or species that were searched for. Any species covered by the target list (ie a species on the list or a descendant of a taxon on the list) that is not observed within the radius and duration of this trip is interpreted as an absence. Blue circles indicate the existence of observations of taxa covered by the target list made within within the search area and interval. Note: the target list displayed here has cleans up overlapping taxa. For example, if you entered a genus and a species within it on your target list, only the genus is displayed. Also, we recommend that you don't use trips with obscured obs (ie observations you obscure or observations of taxa automatically obscured) as efforts to mask true locations may lead to misleading results.

How to create a trip



  • Like journal posts, your trip must have a Title and can have a Description to give some context.


  • You can optionally record the distance you traveled and the number of observes to better describe your search effort


  • The time interval during which you were searching is defined by start and end times.


  • The area within which you were searching is defined by a circle with a center (latitude and longitude) and a radius in meters. You can create this circle by centering it on an iNaturalist place (e.g. Ring Mountain Open Space Preserve), an address, by positioning it manually on the map, or by entering the latitude, longitude and radius directly.



  • What you were searching for is defined by your target list. These can be species or coarser groups of species. They will be interpreted as a non-overlapping set made up of the coarsest taxa on your list. Its important not to put anything on your list that you did not attempt to detect. If you have a coarse grouping on your list like Lady Beetles, this means that you attempted to detect and observe each species in this group at least once.


  • You can populate your target list by selecting one of the high level groupings on the left


  • Or by manually searching for a species or grouping


  • When you're done, save your trip to finish later, or publish it to share it publically.

How to tabulate data from a trip



  • To generate presence absence data from a trip, first enter a single species like Western Fence Lizard (Sceloporus occidentalis) to filter trips relevant to that species. You can also optionally filter trips by place, month, or year


  • The resulting table of trips will include an occupancy column for the species populated with 1s (presences) or 0s (absences) accordingly


  • You can also access this table in a machine readable JSON format

11 - Routes, Tracks en Trips methode om afwezigheid aan te geven naast presentie in iNaturalist
(1-3, observado)
https://forum.inaturalist.org/t/trips-feature-on-inat/3061/10
https://www.inaturalist.org/trips/24446-ubif-lobos-creek-oak-woodland-plants-1-23-2019 3

הועלה ב-ינואר 3, 2021 11:48 לפנה"צ על ידי ahospers ahospers | תגובה 1 | הוספת תגובה

8. Historie: Veengebied met zout water en levend Hoogveen

Tot de aanleg van Vinkhuizen tussen 1967 en 1971, waren de polders De Oude Held en
Kostverloren, het Westerstadshamrik, in gebruik als weideland. In bodemkundig opzicht
kan de ondiepe ondergrond worden ingedeeld bij de zeekleigronden of ook wel de
knippoldervaaggronden. Deze kleien zijn afgezet via opkomend water vanaf de Waddenzee,
via het oerdal het Reitdiep en dat van de Drentse A en het Eelderdiep (afb.2). Die diepe
dalen ontstonden ca 200.000 jaar geleden in de voorlaatste ijstijd en zijn sindsdien opgevuld
met zand, veen en klei. Aan weerszijden van het dal bevinden zich zand- en keileemruggen;
de Hondsrug in het oosten en de Rug van Tynaarlo in het westen. Vinkhuizen zelf ligt
precies op het oerstroomdal.

Deze blokken werden gescheiden door dijken, kleiwegen met aan weerszijden sloten, zoals
de Leegeweg. Deze waterden af op een lange sloot, die was gegraven in de zichtlijn tussen
ongeveer de kerk van Dorkwerd en die van Eelde. Hierlangs lag ten dele een kleiweg,
namelijk die van het Hoendiep naar de boerderij Vinkhuizen, nu de Diamantlaan.
Waarschijnlijk is dit deel van die sloot de vergraven benedenloop van het Eelderdiepje. Ten
westen van de lange afwateringssloot was de verkaveling binnen de blokken oost-west
georienteerd, aan de oostzijde stond de verkaveling haaks op de 'dijken', ongeveer noordzuid. De westelijke verkaveling wordt in de 13e eeuw in tweeën gesneden door het graven
van het Reitdiep. Met de Diamantlaan en de Leegeweg als ruggengraat en het centraal
gelegen Vinhuis leeft de oude verkaveling min of meer voort in de rationele opzet van
Vinhuizen.

Nederzetting 1eeeuw v. Chr., 1200 Lieuwerderwolde

De aanleg van deze verkaveling is waarschijnlijk rond 1200 te dateren en vindt zijn basis in
hogere gronden bij de Drentse A en de Paddepoelsterweg in het oosten en in het westen de
Zijlvesterweg. Voor die tijd moet een groot deel van het gebied bedekt zijn geweest met
veen - de streek heette Lieuwerderwolde - , dat ten gevolge van turfwinning en landbouw
inklonk en kort voor 1200 is weggeslagen. Van die veenbewoning resteren in de ondergrond
slechts de diepere sporen als waterputten en diepe kuilen. Deze laten zich niet goed
traceren. De bewoning van omstreeks 1200 en de eerste eeuwen daarna bevindt zich in
eerste instantie op opgeworpen podia, zoals de lage verhoging ten zuiden van het Hooihuis
aan de Friesestraatweg en waarschijnlijk ook het Hooihuis zelf. Ook het Vinkhuis zal
oorspronkelijk op een (omgracht) podium hebben gelegen. Pas na de middeleeuwen
verrijzen ook in het vlakke land de eerste boerderijen. De veengroei moet in de omgeving
van Vinkhuizen zijn gestart kort voor het begin van de jaartelling. Voor die tijd is er
bewoning, hoewel ook daarvan de sporen zoor overbouwing aan het oog zijn onttrokken.
Ten noorden van het Hoendiep, in de Eelderbaan werd in 2005 bij de aanleg van
Helofytenfilters een kleine nederzetting uit de eerste eeuw v. Chr. aangetroffen en
opgegraven. Deze lag waarschijnlijk nabij een natuurlijk stroompje (de voorloper van het
Eelderdiepje?) en net buiten het veengebied. Een nederzetting onder de rotonde van de
Friesestraatweg uit de eerste eeuwen na Chr. lag buiten het veengebied. Aanwijzingen voor
kleine wierden in Vinkhuizen zelf zijn alleen overgeleverd via de schetskaart van A.
Clingeborg, die in de jaren '60 voor de Stichting Bodemkartering (Stiboka) Vinkhuizen had
gekarteerd (afb 4).

Born, Source, Referentie
https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Roege Bos
https://www.dekrantvantoen.nl/

  1. Historie: Veengebied met zout water en levend Hoogveen
  2. https://www.avifaunagroningen.nl/index.php/ontdek-vogels/gebieden/42-stad-groningen
  3. https://natuurtijdschriften.nl/pub/550917 Broedvogels van de vloeivelden van de Suikerunie Groningen
  4. https://www.avifaunagroningen.nl/site/downloads/phocadownload/grauwegors/GG2007_1online.pdf
  5. https://commissiemer.nl/projectdocumenten/00006888.pdf

https://www.labnol.org/embed/google/photos/
|Nr|Datum|Onderwerp|
|---|---|---|
|1 | 9 november 2020 | Bargerveen|
|2| 20 November 2020| Wat leeft er zoal in eigen tuin|
|3|15 december 2020 |Korstmossen|

De lezing van 9 november 2020 over het Bargerveen is te volgen via de volgende link:
1. 9 November 2020 Bargerveen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

https://youtu.be/DdmFhWu2ves
1. 20 November 2020 Bargerveen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

De "mini"lezing van 20 November 2020 met als onderwerp "wat leeft er zoal in eigen tuin"is te volgen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

3. De "mini" lezing van 15 december 2020 met als onderwerp Korstmossen kun je volgen met de volgende link:
15 december 2020 KNNV Korstmossen

2. 20 November 2020 "Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

https://www.tablesgenerator.com/markdown_tables

הועלה ב-ינואר 3, 2021 12:08 אחה"צ על ידי ahospers ahospers | 0 תגובות | הוספת תגובה

14.Tags, Observation fields en Tutorial plaatjes iPhone en Android

Observation fields in iNaturalist zijn te vergelijken met "Tags" waarbij veel velden hetzelfde doel dienen (14)
Een "Observation field" kun je vergelijken met een "Tag" die iedereen kan toewijzen en aanmaken maar ook toekennen aan je waarneming.
Nadeel is dan ook dat veel vergelijkbare velden met het zelfde doel aangemaakt zijn.
Dat is niet altijd een voordeel zodat men ze zou moeten ordenen op volgorde van gebruik. De meest gebruikte velden zouden dan boven aan komen te staan.

Om dit euvel te verhelpen zijn Annotations bedacht. Deze kunnen niet door iedereen aangemaakt worden.

https://www.inaturalist.org/pages/getting+started
https://www.inaturalist.org/pages/getting+started#iphone
https://www.inaturalist.org/observations?user_id=ahospers
https://www.inaturalist.org/people
https://www.inaturalist.org/guides
https://www.inaturalist.org/places
inaturalist.org/stats
https://www.inaturalist.org/pages/help
https://www.inaturalist.org/pages/managing-projects
https://www.inaturalist.org/pages/community+guidelines








Wanneer de bijen goed geAnnoteerd zijn kun je dit soort plaatjes maken:
De opkomst en ondergang van de diverse stadia zoals mannetjes die maar kort leven en koninginnnen die het oudst worden.

https://forum.inaturalist.org/t/show-photos-by-life-stage-in-compare-identotron/13238

I would support the addition of an annotations filter on the Identotron (Compare) page, that filtered by Life Stage, Sex or Phenology stage.
It would be really useful - I end up going to the taxon pages and using the pictures and Life Stage options: (e.g https://www.inaturalist.org/taxa/47213-Sphingidae/browse_photos?term_id=1&term_value_id=6&place_id=113055 1) - it would be nice if that filter could be on the identotron.

(I would also like parts, like: leaves, fruit, flowers, bark, habit, but I dont see how this could be done).

Observation fields in iNaturalist zijn te vergelijken met "Tags" waarbij veel velden hetzelfde doel dienen (14)
Tags, Observation fields en Tutorial plaatjes iPhone en Android (14)

Fenologiewaarnemingen met Vruchten, Bloemen en Bloemknoppen(uit Florida)

הועלה ב-ינואר 3, 2021 12:33 אחה"צ על ידי ahospers ahospers | 0 תגובות | הוספת תגובה

ינואר 4, 2021

60. Eis. NHGL Genootschapsdag 2021

Uit de EIS online Nieuwsbrief Tentakel:
Door de voortdurende beperkingen vanwege corona verwachten we dat een fysieke Genootschapsdag in 2021 niet mogelijk zal zijn. Daarom willen we op zaterdag 20 februari 2021 een digitale Genootschapsdag organiseren.

Via het Zoom-account van het Natuurhistorisch Genootschap zullen tussen 10.00 uur en 16.00 uur een aantal lezingen worden aangeboden. Het precieze dagprogramma en de wijze waarop u deze presentaties kunt volgen, worden in het februari-nummer van hat Natuurhistorisch Maandblad en op de website bekend gemaakt.

In ieder geval is al bekend dat de volgende lezingen zullen worden verzorgd:

  1. Wiene Bakker: Onderzoek naar pioniergemeenschappen op rotsbodem in Zuid-Limburg
  2. Mark Smeets: Bijzondere flora, bijzondere schimmels. Een introductie tot de fytoparasitaire schimmels van Zuid-Limburg
  3. Olaf Op den Kamp: Natuurgebieden in Limburg. Een impressie uit de boekenserie Natuurlijk Roermond, Natuurlijk Kerkrade, Natuurlijk Maastricht en de Geleenbeek
  4. Ton Lenders: De bosbrand op de Meinweg en effecten op de fauna
  5. Mollusken Studiegroep: Mutsnaaktslakken
  6. Reinier Akkermans: Highlights uit de waarnemingen van Limburgse wantsen

Za 30 Jan EIS-dag 2021

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat de EIS-dag 2021 in coronatijd niet in fysieke vorm plaats kan vinden. We kiezen daarom voor een digitaal programma op zaterdag 30 januari, met als titel "Insecten onder de loep". Deze speciale editie zal draaien om insectenonderzoek.

Tijdens deze speciale editie zal er ruim aandacht zijn voor projecten van EIS, zoals "Met z'n allen Plantengallen!" en het Dijkenproject. Marijn Nijssen (Stichting Bargerveen) vertelt over de relatie tussen vogels en insecten. Daarnaast is er een intiem kijkje in de dagelijkse werkzaamheden van spinnenonderzoeker Peter Koomen. Ook wordt de beginnend insectenliefhebber op weg geholpen met uitleg over de beschikbare determinatiemiddelen zoals de Soortzoekers.

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Marijn Nijssen: Insecten als vogelvoer
  2. Linde Slikboer: Onderzoeksproject Rijke dijken van de Delta
  3. Peter Koomen: Spinnenonderzoek
  4. Roy Kleukers: EIS in 2020
  5. Matthijs Courbois: Met z'n allen plantengallen
  6. Daan Drukker: Determineren anno 2021
  7. Eis. Naturalist NHGL Genootschapsdag 2021
    https://www.eis-nederland.nl/eisdag
    https://forms.gle/on5qEXy8yLC7khBCA


Waterproblemen door rivierkreeften

Hoewel ze imposant zijn om te zien, zorgen exotische rivierkreeften voor veel problemen. Ze graven tunnels in oevers, keringen en andere infrastructurele werken. Dat zorgt voor schade en kan in het ergste geval tot een overstroming leiden. Ook zorgen ze voor een afname in biodiversiteit, omdat ze veel andere soorten opeten. Met hun scharen knippen ze waterplanten door, die juist zo belangrijk zijn voor de waterkwaliteit. Bij het graven komen voedingsstoffen uit de bodem los en wordt het water troebel. En door visaas te pakken bederven ze sportvisplezier.

Reden genoeg om de exotische rivierkreeften populatie terug te dringen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Bestaande vangtuigen hebben vaak veel ongewenste bijvangst, waardoor andere kwetsbare soorten ook afnemen. Of ze vangen juist alleen de grotere kreeften. Doordat de grote jongens dan niet meer in de weg zitten, kunnen veel kleintjes hard opgroeien. Al met al ontbreekt het op dit moment aan een goede manier om de rivierkreeft selectief en effectief af te vangen.

De uitdaging
De waterschappen, waaronder Delfland, zoeken in samenwerking met het Ministerie van LNV naar een nieuwe manier om de rivierkreeftenpopulatie terug te dringen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig. Kun jij een goed vangtuig bedenken waarmee de rivierkreeften kunnen worden afgevangen? Of weet je een andere technische oplossing waarmee de kreeftenpopulatie kan worden teruggedrongen? Deel je idee en wie weet win jij de hoofdprijs van 1.000 euro!

Welke ideeën zoeken we?
Alle ideeën zijn welkom. Nieuw te ontwikkelen vangtuigen, ideeën die nog uitontwikkeld moeten worden, of verbeterde versies van bestaande oplossingen. Voor de hand liggend, of juist out-of-the-box. De jury beoordeelt de ideeën aan de hand van de volgende criteria:

  1. Het idee zorgt voor een efficiënte afvang van veel kreeften, ook de kleinere exemplaren
  2. Het idee leidt tot weinig ongewenste bijvangst
  3. Het idee is diervriendelijk en zorgt niet voor onnodig leed bij de kreeften
  4. Het idee leidt niet tot (milieu)schade of andere overlast
  5. Het idee is praktisch toepasbaar in veel verschillende typen wateren
  6. Het idee is ook vanuit kostenoogpunt breed toepasbaar
  7. Het idee is haalbaar met het oog op complexiteit
    Natuurlijk geldt: hoe beter een idee is uitgewerkt, hoe groter de kans dat dit idee wordt geselecteerd. Het is tot en met 12 januari mogelijk om ideeën in te dienen.

Meer informatie op Help ons exotische rivierkreeften terug te dringen!
https://www.winnovatie.nl/challenge/help-ons-exotische-rivierkreeften-terug-te-dringen


Gratis boekje boordevol ideeën: aan de slag voor insecten

Het gaat niet goed met insecten, dat wordt steeds duidelijker. Om hier wat aan te doen zijn grootschalige maatregelen nodig en een ander gebruik van de schaarse ruimte in ons land. Deze veranderingen krijgen we niet van de ene op de andere dag voor elkaar. Toch kunnen we ook op korte termijn al wat doen voor vlinders, bijen en andere insecten. Bestel het gratis boekje ‘Aan de slag voor insecten'. Het dringt bij veel mensen en organisaties door dat er echt iets mis is met insecten en biodiversiteit en we merken dat velen daar iets aan willen doen. Bij De Vlinderstichting komen steeds meer vragen binnen: “Wat kan ik zelf doen voor vlinders?”, “Onze gemeenteraad heeft aangegeven dat we in het groen meer moeten doen voor insecten, hoe doe ik dat?” en ook vanuit de agrarische sector komen steeds meer vragen over wat een boer op zijn eigen land kan doen en tegelijkertijd toch ook nog kan succesvol boeren. Uiteraard proberen we iedereen netjes te antwoorden en tips te geven, maar omdat de vragen vaak eenzelfde achtergrond hadden, was het beter om iets te maken waar veel mensen mee verder komen. Een studente van de WUR, Tessa van de Nadort, heeft die uitdaging aangenomen en heeft, veelal thuis door de coronamaatregelen, heel veel ideeën op een rijtje gezet. Ze heeft teksten geschreven, illustraties gemaakt en foto’s verzameld en daar

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=27074
Uit de EIS online Nieuwsbrief:
verige berichten
Hommels trekken over honderden kilometers
70 jaar veranderingen in Belgische bijenfauna
Rosse metselbijen waarschuwen blauwe metselbijen voor parasieten
Britse zwarte sachembijen onderzocht
Bijen op bushokjes
Is een megabijenhotel zinvol?
Verstedelijking slecht voor zweefvliegen en hommels, niet voor solitaire bijen?
Hommels en andere grote bijen hebben meer last van honingbijen
Wat hebben bodemnestelende bijen nodig?
Eindelijk: deel 2 van Nederlandse bijen op naam brengen!
Hommels onder hoogspanningsleidingen profiteren van verwijdering struikopslag
Utrechtse forten herbergen bijzondere bijen
Zoemen zweefvliegen wel hard genoeg?
Inzaaien van plantensoorten: wanneer wel en wanneer niet?





YouTube: Een kwartier aan de rivier voor de rivierrombouttelling





De rivierrombout is een vrij zeldzame libel, kenmerkend voor het rivierengebied. De soort is Europees beschermd.



Langs de grote rivieren, waar de jonge libellen zich ophouden, komen relatief weinig waarnemers omdat er weinig andere soorten voorkomen. Door in juni en juli met zoveel mogelijk waarnemers in de uitsluiptijd van de rivierrombout naar de soort te zoeken, kunnen we gezamenlijk het verspreidingsbeeld actualiseren.



Ga je binnenkort rivierrombouten zoeken? Of gewoon met vrienden naar een rivierstrandje? Dan is het fijn om eens te kijken hoeveel uitsluiphuidjes je in een kwartiertje kan vinden, zo help je ons om betere inzichten te krijgen over de populaties van deze bijzondere libellensoort. Waarneming.nl heeft een speciale projectpagina gemaakt waar je je kwartiertelling kan invoeren. Op deze pagina staat ook een handleiding.



In dit filmpje te zien hoe je het best kan zoeken.

top






YouTube: Het Buijtenland van Rhoon - Linde's wilde bijen!





In het Buijtenland van Rhoon ligt de Molenpolderse Zeedijk. Je kunt er wandelen tussen de koeien en de paarden.



Ook de wilde bij doet het goed langs deze dijk. Hoe kan dat? De wilde bij is overal bedreigd. Wat maakt dat het op deze juist plek wel goed gaat? Linde legt het uit: erg leerzaam!



Linde woont in het Buijtenland van Rhoon. Ze werkt bij EIS Kenniscentrum Insecten, en doet onderzoek naar wilde bijen in Zuid-Holland.



Het filmpje is hier te bekijken.

top






Handleiding: Meetnet Hommels





De officiële handleiding van het Landelijk meetnet hommels is nu beschikbaar. Je kunt de handleiding downloaden van bestuivers.nl.



De handleiding is op dit moment alleen als pdf beschikbaar. In 2021 worden de resultaten van de eerste drie jaar tellen geëvalueerd. Op basis daarvan zouden er mogelijk aanpassingen kunnen komen in het telprotocol.



Wil je zelf hommels tellen? Neem dan contact met ons op via meetnethommels@naturalis.nl.



Meet informatie over het meetnet hommels, vind je op bestuivers.nl/meetnethommels.



Slikboer, L., J.T. Smit & M. Reemer, 2020

Handleiding landelijk meetnet hommels

EIS Kenniscentrum Insecten, Leiden & De Vlinderstichting, Wageningen

top






Excursie: Programma wantsenstudiegroep NHGL






De wantsenstudiegroep van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg organiseert in 2020 diverse excursies:
  • 10 juli - Hoge/Lage Fronten
  • 24 juli - Julianagroeve
  • 14 aug - Budelerbergen
  • 4 sep - Twiststedenweg Hamert
  • 16 okt - Sarsven/Banen

Voor de twee excursies in juli is inmiddels toestemming van de beheerders verkregen.



Bij de Hoge/Lage Fronten in Maastricht zijn slechts 7 personen welkom. Voor deze excursie is opgave verplicht, waarbij degenen, die aan de voorgaande excursies in 2020 deelnamen voorrang krijgen. Opgave voor deze excursie bij Willem Vergoossen.



De excursie in de Julianagroeve in Cadier & Keer is toegankelijk voor circa 15 personen. Ook voor deze excursie geldt vooraf opgeven. Opgave voor de Julianagroeve bij Reinier Akkermans.



Degene die zich opgegeven hebben horen enkele dagen tevoren het verzamelpunt en het starttijdstip.



Voor meer informatie kan je contact opnemen met Reinier Akkermans.

top






10110-soortenjaar: Limburg






Dit jaar bestaat het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg 110 jaar. Samen met de Natuurbank Limburg hebben we bedacht dat het een leuke uitdaging zou zijn om in dit bijzondere jaar 10.110 soorten planten en dieren in onze mooie diverse provincie waar te nemen. Dat is een hele uitdaging, aangezien in een gemiddeld jaar 8.000 soorten worden gemeld. Met zijn allen moeten we dus goed ons best doen om dit doel te halen.



Deze uitdaging gaan we graag aan en roepen jullie bij deze op om middels het organiseren van excursies, het deelnemen aan de hieronder genoemde "1000-soortendagen" en natuurlijk het doorgeven van de waarnemingen via waarneming.nl of ObsIdentify. De tussenstand is steeds te volgen via waarneming.nl op de pagina waarneming.nl/bioblitz/10110-soortenjaar-nhgl.



Door de Coronaproblematiek is er veel uitgevallen. De 1000-soortendag Vlootbeekdal van grens tot Maas die 22 augustus zou worden gehouden is uitgesteld tot 18-21 juni 2021 en ook het 110-jarig Jubileumfeest is uitgesteld tot 2021.



Voor 2020 staat alleen nog onderstaande activiteit gepland:
  • Inventarisatie natuurgebieden gemeente Venray (Paardenkop, Boshuizerbergen, Loobeekdal, Landgoed Geysteren): enkele excursies gedurende het jaar

Meer informatie en opgeven bij:



Olaf Op den Kamp, Natuurhistorisch Genootschap in Limburg: o.opdenkamp@nhgl.nl en/of Martine Lemmens, NatuurBank Limburg: martine.lemmens@nhgl.nl

top






Oproep: Kopij voor Brachytron





De Nederlandse Vereniging voor Libellenstudie (NVL) zoekt auteurs en onderzoekers die wetenschappelijke artikelen, (uittreksels uit) onderzoekrapporten of mededelingen over libellen en libellenstudie kunnen aanleveren voor haar blad Brachytron.



Onderwerpen met een relatie naar Nederlandse of Vlaamse gebieden en soorten hebben de voorkeur, maar ook onderzoek door Nederlandse of Vlaamse onderzoekers elders kan de moeite waard zijn om hier een podium te krijgen. Waar nodig kan assistentie worden verleend met het omwerken van een onderzoeksrapport naar een artikel.



De Brachytron redactie heeft nieuwe richtlijnen opgesteld voor het schrijven van artikelen bedoeld voor de Brachytron. De redactie hoopt hiermee de drempel voor het schrijven van artikelen te verlagen. In twee verschillende documenten wordt het e.e.a. uitgelegd:



Meer informatie over schrijfwijze en -regels in Brachytron



Brachytron: Richtlijnen voor auteurs



Voor contact: redactie@brachytron.nl of pr.nvl@brachytron.nl. Zie ook onze website.

top






Lezing verzet: Averting the insect Apocalypse - Stop insectensterfte! Begin in je eigen tuin






De in Tentakel 51 aangekondigde lezing van Dave Goulson is verzet.



Theater de Veste, Delft

21-03-2021, zondagmiddag 14.30 uur

Organisatie en sponsoring: Dierenkliniek Kalverbos en Natuurlijk Delfland (KNNV)



Insecten spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en staan door verschillende oorzaken zwaar onder druk. Dave Goulson neemt je mee in de wereld van insecten.



Hij maakt inzichtelijk wat ze voor ons doen, waarom ze achteruit gaan en waarom we haast moeten maken om het massale sterven tegen te gaan. Hij legt uit wat je in je eigen leven en tuin kunt veranderen om insecten de ruimte te geven die zij verdienen.



Prof. Dave Goulson is hoogleraar biologie aan de Universiteit van Sussex en gespecialiseerd in hommels. Hij is een beroemd spreker waar het gaat om insecten ecologie en bescherming.



Dave Goulson heeft vier boeken voor leken geschreven die in het Nederlands vertaald zijn:

Een verhaal met een angel (2014), Geroezemoes in het gras (2015), De vlucht van de hommel (2017) en De Tuinjungle (2019).



De lezing (Engels gesproken) wordt gehouden in Theater de Veste te Delft. De toegangsprijs is € 8,50



Reserveren op theaterdeveste.nl/programma/7225

 

top







Zeldzame zandhommel van de Biesbosch

In de Biesbosch hebben planten ruimte om te bloeien. Vooral op de akkers die teruggegeven zijn aan de natuur komen veel soorten voor en die hebben een grote aantrekkingskracht op insecten, zoals de zeldzame zandhommel. Vogels bijenkenner Linde Slikboer van Kenniscentrum EIS is de Biesbosch en de Noordwaardpolder een van de twee plekken waar je de zandhommel nog kan zien.



Het tv-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van vrijdag 30 april is hier te bekijken.

 




Altijd thuis: kokerjuffers

Terwijl de overheid ons vraagt vooral thuis te blijven in de strijd tegen corona, kijken wij naar dieren die sowieso altijd thuis zijn, omdat zij hun huis bij zich dragen. Na slakken, zakdragers en heremietkreeften: vandaag het huiselijke leven van de kokerjuffer. David Tempelman van EIS insectenonderzoek neemt verslaggever Rob Buiter mee naar een stromend watertje in Boxtel.



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 3 mei is hier te beluisteren.

 




Help! De wilde bij sterft uit

Iris van Loen en Linde Slikboer leggen uit hoe belangrijk de bij is. De bij wordt ook bedreigd. Daarom zeggen wij Bee Friendly; red de bij! Zet heel Nederland in bloei. Doe je mee?



De video van het jeugdprogramma SpangaS Extra van donderdag 7 mei is hier te bekijken.

 




Kevers van Schilthuizen

Veertig jaar geleden werd het enthousiasme voor de biologie bij 'brugpieper' Menno Schilthuizen aangewakkerd door zijn docent Daan Vestergaard. Hij nam Menno en zijn klasgenoten mee naar de duinen van Oostvoorne, waar hij onder andere loopkevers met ze onderzocht. Nu doet - inmiddels professor in de biologie - Schilthuizen dat onderzoek op precies dezelfde manier nog eens over. Als eerbetoon aan zijn inspirator en uit nieuwsgierigheid naar de veranderingen in het gebied.



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 10 mei is hier te beluisteren.

 




Nieuw voor Nederland: de mierenkrekel!

Nimmer was ie ooit in ons land waargenomen; de mierenkrekel. Een heel klein krekeltje dat samenleeft met mieren. Als biologieleraar Wout Winkelhorst niet begin deze maand in de tuin van zijn net nieuwe woning te Cuijk een steen om had gedraaid was dit insect waarschijnlijk nimmer gevonden.



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 17 mei is hier te beluisteren.

 




Wat leeft er op een groen dak?

Vanwege hun gunstige eigenschappen voor het klimaat worden groendaken tegenwoordig veel toegepast in grote Europese steden. Ze zorgen voor verkoeling, vangen fijnstof op en verhogen de biodiversiteit in de stad. Ook buiten Europa in steden als Singapore wordt de aanleg van groendaken zelfs verplicht door de overheid om deze redenen. Op het dak van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen is het Groene Dak 2.0 aangelegd. Hier wordt onderzoek gedaan naar verschillende vegetaties en ondergronden. Er leven zweefvliegen, bijen, vogels, sprinkhanen en nog veel meer.



Het tv-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van vrijdag 22 mei is hier te bekijken.

 




Vraagbaak: hoe vindt een bij haar nestje terug?

Deze week in de vraagbaak een vraag van Theo Hogers: hoe vinden bijen en hommels hun nestje terug? Deze vraag wordt beantwoord door Hans Nieuwenhuijsen, bijenexpert bij EIS kenniscentrum insecten.



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 24 mei is hier te beluisteren.

 




Vraagbaak: waarom tikken mieren elkaar aan?

Deze week in de vraagbaak een vraag van Fiejette Meyer. Ze zag een groot aantal mieren in een rechte lijn over een betonblok lopen en vroeg zich af hoe die mieren in zo'n rechte lijn blijven lopen. Ook zag ze dat mieren elkaar aantikten als ze elkaar tegenkwamen. Waarom doen ze dat? Antwoord op deze vraag komt deze week van Peter Boer, mierenexpert, die vanuit het Bergense bos op zoek gaat naar de glanzende houtmier, die dit gedrag ook vertoont.



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 7 juni is hier te beluisteren.

 




Intelligent systeem herkent insecten

Sinds een jaar staan er verspreid over Nederland 'slimme' camera's die de stand van de insecten meet. Het project is gestart naar aanleiding van een Duits onderzoek waaruit bleek dat in 27 kaar tijd de insectenstand, gemeten in biomassa, met 75% is achteruit gegaan. Om de vinger nu aan de pols te houden is dit systeem, Diopsis, geïntroduceerd. De eerste resultaten zijn per camera gepubliceerd op de website. De analyse van de gegevens moet nog plaatsvinden. Naar verwachting komen volgend jaar ook intelligente insectencamera's op de markt die iedereen in zijn tuin kan plaatsen. Dan kan je behalve meedoen aan het onderzoek ook zelf te weten komen wat er dag en nacht in je tuin aan insecten voorkomt.



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 7 juni is hier te beluisteren.

 




Gallische wandelende tak aan de wandel

Het mag bijna een wonder heten dat ze zijn ontdekt: de eerste populatie Gallische wandelende takken in ons land. Want als er een dier moeilijk te vinden is, is het de wandelende tak. Meewiegend met de wind met haar groene kleur alsof zij (het overgrote deel van wandelende takken is vrouw, daar zij zich onbevrucht kunnen voortplanten), een takje is, weet ze zich meestal onzichtbaar te maken. Tot nog toe was de soort nimmer hoger aangetroffen dan het Noorden van Frankrijk. Waar de Gallische wandelende takken leven, wordt door de ontdekkers geheim gehouden. Het risico bestaat dat natuurliefhebbers en insectenkwekers actief naar de insecten gaan zoeken. En dat kan direct een einde van de kwetsbare populatie betekenen.



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 14 juni is hier te beluisteren.

 




Onze steden zitten vol gevaarlijke exoten en nutteloze stadshaters

De stad zit vol insecten, die je op het platteland niet snel aantreft. Entomoloog Roy Kleukers bracht er inmiddels duizenden in kaart, maar betwijfelt wel hun nut.



Het artikel in Trouw van maandag 15 juni is hier te lezen.

 




Als bijen verdwijnen zien financiële instellingen miljarden verstuiven

Als de biodiversiteit afneemt, brengt dat ook de economie in gevaar, concluderen De Nederlandsche Bank (DNB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) donderdag in een gezamenlijk onderzoek. Bij het verdwijnen van soorten zoals bijen, die veel voedselgewassen bestuiven, zou zo'n 510 miljard euro van Nederlandse financiële instellingen in gevaar komen.



Het artikel van Nu.nl van donderdag 18 juni is hier te lezen.

 




Veertig libellensoorten in de Wieselse Plas

Een stukje Zweden in Nederland: de Wieselse Plas. Deze plas werd enkele decennia geleden gegraven voor de zandwinning en is nu een waar paradijs voor libellen. Van de 70 soorten libellen in Nederland komen er wel 40 voor in dit gebied! Deze soortenrijkdom komt door de aaneenschakeling van verschillende kleine biotoopjes die hier voorkomen. Ook is dit gebied niet toegankelijk voor publiek, dus de libellen kunnen hier ongestoord foerageren en zich voortplanten.



Het tv-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van vrijdag 19 juni is hier te bekijken.

 




Duizenden lieveheersbeestjes langs de Nederlandse kust

Ook de lieveheersbeestjes zochten de afgelopen dagen het strand op. Waarschijnlijk waren er in het voorjaar veel bladluizen, waardoor de kevers veel nakomelingen hebben geproduceerd. Met de droogte van afgelopen tijd kregen ze honger en gingen ze vliegen. Door de oostenwind werden ze massaal naar het strand gedreven. Dit kreeg aandacht in diverse media, zoals Hart van Nederland, waarin Gerrian Tacoma uitleg geeft.



Het bericht in Hart van Nederland van vrijdag 26 juni is hier te bekijken.

 




Kunstlicht verstoort de voortplanting van nachtvlinders

Nachtelijke verlichting heeft invloed op onze natuur, maar het was onduidelijk hoe groot die invloed is. Nu is er voor het eerst bewijs uit een uniek experiment. Verlichting in bosranden leidt op langere termijn tot de afname van het aantal nachtvlinders. Roy van Grunsven, ecoloog bij de Vlinderstichting, deed mee aan het onderzoek en legt uit.



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 28 juni is hier te beluisteren.

 




Trouw Duurzame 100 #24: Red de rijkdom - De Kaaistoep

Dagblad Trouw maakt jaarlijks een lijst met 100 duurzame initiatieven. In 2019 is het onderzoek in De Kaaistoep daarvoor aangemeld en geëindigd op plaats 73. Op woensdagavond 1 juli organiseert Pakhuis De Zwijger in Amsterdam samen met Trouw Duurzame 100 een thema-avond over biodiversiteit. Daarvoor is Paul van Wielink uitgenodigd om te vertellen over het Kaaistoep-onderzoek.



Het live-cast van woensdag 1 juli is hier te bekijken (Paul van Wielink vanaf ca. minuut 45).

 




Razendsnelle opmars fruitvliegjes. Door alles goed schoon te houden weer je ze het beste

Een overrijpe appel of peer kan de fruitschaal in de zomer veranderen in een eldorado voor de fruitvlieg. De diertjes planten zich bij hoge temperaturen razendsnel voort en een bedorven stuk fruit verandert in luttele dagen in een kraamkamer. Irritant, maar niet schadelijk.



Het artikel in het Nederlands Dagblad van zaterdag 4 juli is hier te lezen.

 




Een rommelige tuin, dat is perfect: bijen houden niet van netjes

De lockdown deed een hoop groene vingers wapperen en daar profiteren ook insecten van. Pak niet meteen de vliegenmepper, sommige beestjes zijn juist een waardevolle toevoeging.



Het artikel in het Parool van zondag 5 juli is hier te lezen.

 




Schelpen zoeken

Het nonnetje, het gevlekt koffieboontje en de pelikaansvoet. Schelpen met prachtige namen die je alle drie kunt vinden op de Nederlandse stranden. Maar naast deze inheemse soorten rukken ook de exoten flink op. Om de veranderingen in schelpenland te volgen heeft de Nederlandse malacologische vereniging Spirula een nieuwe schelpenzoekkaart moeten maken. Daarop prijken nu namen als: Amerikaanse zwaardschede, Filipijnse tapijtschelp, en Amerikaanse boormossel.



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 5 juli is hier te beluisteren.

 




Vraagbaak: kunnen libellen steken of bijten?

Elke zomer is het weer raak. Mensen zoeken online massaal naar antwoord op de vraag: kunnen libellen steken of bijten? En komen dan op de site van Vroege Vogels terecht. Ook bij de Vlinderstichting is deze vraag niet onbekend. Roy van Grunsven, libellenexpert en werkzaam bij deze stichting, gaf ons het antwoord.



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 5 juli is hier te beluisteren.

 




Bosmier in de knel

Amerikaanse vogelkers, bomenkap, stikstof... de rode bosmier heeft het zwaar want het wordt steeds lastiger om goeie plekken te vinden om nesten te bouwen. En dat terwijl de bosmier een belangrijke rol speelt in het ecosysteem van het bos en zelfs werd ingezet als bestrijder van plaaginsecten. Wie redt de bosmier?



Het radio-fragment uit de uitzending van Vroege Vogels van zondag 5 juli is hier te beluisteren.

 




Mediterraan draaigatje vergalt woonplezier

Naast de eikenprocessierups zijn er meer lastpakken die zich door het opwarmende klimaat in Nederland steeds meer thuisvoelen. Zo terroriseert het mediterraan draaigatje bewoners in hun huizen en tuinen. Op enkele plekken wordt de mier, die enorme kolonies bouwt, nu biologisch bestreden.



Het artikel in Trouw van woensdag 8 juli is hier te lezen.

 




Wat als alle insecten uitsterven: relaxed of niet?

Het Jeugdjournaal heeft een mooie on-line serie waarin ze wat dieper op een bepaald onderwerp ingaan. Ditmaal was de insectensterfte aan de beurt, waarbij Linde Slikboer van EIS wat extra uitleg geeft over hoe wij als mensen profiteren van insecten. Er zijn achteraf wat kleine determinatiefoutjes ingeslopen, maar de boodschap is duidelijk.



Het filmpje van het Jeugdjournaal van woensdag 8 juli is hier te bekijken.

top






Ongewervelden op Nature Today





Zeldzame kokerjuffer na 73 jaar weer opgedoken in de Nieuwkoopse Plassen

Tijdens een excursie in de Nieuwkoopse Plassen werden onlangs bij toeval enkele exemplaren gevangen van de zeldzame en lokaal uitgestorven gewaande schietmot Anabolia brevipennis. Het betreft de eerste vangst in 73 jaar voor de Nieuwkoopse Plassen en daarmee voor de provincie Zuid-Holland.



Lees hier het bericht.




Wormen in slakken

Bij het woord worm denken veel mensen aan regenwormen, zeepieren of een Gestippelde dieseltreinworm, kruipend in de grond of op de zeebodem. Maar in ons land leven ook wormpjes in de huisjes van zoetwaterslakken. Deze maar enkele millimeter grote wormpjes kunnen zelfs een rol spelen bij het opruimen van kleine parasieten die zwemmersjeuk veroorzaken.



Lees hier het bericht.



Eerste vondst mierenkrekel in Nederland

Op 4 mei kreeg Wout Winkelhorst de sleutel van zijn nieuwe woning in Cuijk. Toen hij een steen in de tuin omdraaide, zag hij tot zijn verrassing gele krekeltjes tussen de mieren lopen: mierenkrekels! Deze soort was nog niet ingevoerd op Waarneming.nl en het bleek een nieuwe soort voor Nederland. Het is opmerkelijk dat voor zo'n goed onderzochte groep nog regelmatig nieuwe soorten worden gevonden.



Lees hier het bericht.



Plakstrips en folie ongewenst als bestrijding van de eikenprocessierups

Op diverse plaatsen hebben mensen plastic folie en plakstrips om de stam van eiken aangebracht om daarmee de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. Uit een inventarisatie bleek dat meer dan honderd verschillende insectensoorten op de plakstrips vast kwamen te zitten. Als de leider van de processie vast komt te zitten, raken de andere rupsen ook gestrest en komen extra brandharen vrij.



Lees hier het bericht.



Nachtvlinders belangrijk als bestuivers in agrarisch gebied

Als we het over bestuivers hebben, gaat het al snel over hommels en andere (wilde) bijen. Ook zweefvliegen, in iets mindere mate dagvlinders, en andere insecten zorgen voor bestuiving, maar nachtvlinders worden in dat rijtje niet vaak genoemd. Uit een studie in Engeland blijken nachtvlinders echter belangrijk voor de bestuiving van 'wilde' kruiden in een overigens agrarisch landschap.



Lees hier het bericht.



Oproep aan de minister: regie nodig bij bestrijding eikenprocessierups

In de strijd tegen eikenprocessierups wordt gebruik gemaakt van bestrijdingsmethoden die erger zijn dan de kwaal. Beelden van spuitkanonnen, dode rupsen van onschadelijke vlinders en lijmbanden met dode vogels en vleermuizen doen veel stof op waaien. In Trouw stond vandaag dit opiniestuk waarin wordt aangedrongen op regie vanuit het ministerie.



Lees hier het bericht.



Oudste pissebed van Nederland gevonden

In de steengroeve van Winterswijk is een fossiele pissebed ontdekt uit het Triastijdperk, tussen 247 en 242 miljoen jaar oud. Niet eerder werd in Nederland zo'n oud pissebeddenfossiel gevonden. Het blijkt ook om een nieuwe soort te gaan. De vondst is extra bijzonder omdat fossiele pissebedden uiterst zeldzaam zijn: wereldwijd waren er tot voor kort slechts negen soorten uit het Trias bekend.



Lees hier het bericht.



Gaat de nieuwe EU-biodiversiteitsstrategie de bestuivende insecten redden?

De Vlinderstichting en de Europese koepelorganisatie Butterfly Conservation Europe (BCE) zijn voorzichtig hoopvol over de toezeggingen in de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 die vorige week is gepubliceerd. Snelle implementatie door de EU-lidstaten kan een herstel van de Europese bestuivende insecten, waaronder onze dag- en nachtvlinders, een flinke stimulans geven.



Lees hier het bericht.



Spaanse stierspin lift mee met olijfbomen

De Spaanse stierspin staat op de Europese Habitatrichtlijn van beschermde soorten. Met enige regelmaat komt ze per ongeluk in ons land terecht met de import van olijfbomen. Bij een vondst ontstaat meestal consternatie, met discussie over de vermeende gevaarlijkheid en wat er wettelijk gezien met de spin moet gebeuren.



Lees hier het bericht.



Herstelplan voor knautiabij helpt meteen drie soorten

De knautiabij en de knautiawespbij staan op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Ongeveer 25 procent van de Nederlandse populatie komt voor in het Gelderse rivierengebied. De provincie Gelderland neemt daarom extra maatregelen om beide bijensoorten te behouden. In opdracht van de provincie hebben ATKB en Stachys ecologisch advies een herstelplan opgesteld voor deze soorten.



Lees hier het bericht.



Naturalis doet onderzoek naar biodiversiteit zonnepark Heerenveen

Vandaag is de bouw van het zonnepark Heerenveen-Zuid officieel begonnen. Het park wordt ontwikkeld door Shell. Net als bij het Shell-zonnepark bij Moerdijk gaat Naturalis Biodiversity Center ook in het nieuwe zonnepark onderzoek doen naar de biodiversiteit, met name naar vegetatie en bestuivers. Het onderzoek op Moerdijk is verlengd.



Lees hier het bericht.



Laagdrempelige methode voor het meten van de insectendichtheid

De insectenbiomassa die beschikbaar is in weilanden is van vitaal belang voor de overleving van weidevogelkuikens. In het project 'Vitale weidevogelstand' (2017-2020) is er geëxperimenteerd met een laagdrempelige methode om de insectendichtheid te meten. Met behulp van vrijwilligers in combinatie met automatische en online-beschikbare analysesoftware.



Lees hier het bericht.



Seks-lokstof zorgt voor nieuwe wespvlinder in Nederland

Op 22 mei werd in Vaals (Zuid-Limburg) met behulp van seks-lokstof een sneeuwbalwespvlinder in een feromoonval gevangen. Deze vlinder was nog niet eerder in Nederland gemeld. Hij was al wel bekend uit de buurt van Aken, net over de grens met Duitsland.



Lees hier het bericht.



Eindelijk: een 'beetle' genoemd naar The Beatles

Onderzoekers maakten gisteren bekend dat ze een nieuwe keversoort hebben ontdekt en die hebben vernoemd naar The Beatles. Het insect werd gevonden tijdens een citizen science 'expeditie' in het Vondelpark in Amsterdam - vlakbij het Hiltonhotel waar John Lennon en Yoko Ono vijftig jaar geleden hun 'Bed In For Peace' deden.



Lees hier het bericht.



Twee nieuwe bijensoorten voor Nederland in één maand

In de afgelopen weken werden maar liefst twee nieuwe bijensoorten voor het eerst in Nederland gevonden. Op 23 april vond Marco Tanis de eerste tweecellige zandbij voor Nederland in de Herbertusbossen in Noord-Brabant. Op 17 mei vonden Luc Knijnsberg en Lucette Robertson-Proot in Zuid-Limburg meerdere exemplaren van de zwartbuikbehangersbij. Wat betekenen deze vondsten?



Lees hier het bericht.



Uitbreiding automatische insectentelling in vier provincies, na succesvolle lancering vorig jaar

Ook dit jaar worden weer tachtig automatische insectencamera's geplaatst in opdracht van de provincies Gelderland, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland, gemeente Amsterdam, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dit is het tweede jaar dat DIOPSIS, het nieuwe monitoringssysteem voor insecten, wordt ingezet.



Lees hier het bericht.



Een kwartier langs de rivier

De rivierrombout is een vrij zeldzame libel die voorkomt bij alle grote rivieren in Nederland. De soort wordt echter niet vaak gezien. Libellenwaarnemers gaan liever kijken op plekken waar veel soorten bij elkaar te vinden zijn. Daardoor valt de rivierrombout buiten de boot en weten we niet goed of deze libel nu toe- of afneemt. Daarom gaan we kwartiertellingen doen op strandjes langs de rivieren.



Lees hier het bericht.



Een transatlantisch bezoek: Virginische houtbij duikt op in Bunnik

Op een doordeweekse ochtend zag Bram ter Keurs in zijn achtertuin een zeer grote bij. Het bleek een Virginische houtbij: een Noord-Amerikaanse bijensoort die nooit eerder in ons land gezien is. Ongetwijfeld is deze door menselijk toedoen in Nederland verzeild geraakt. Als dit vaker gebeurt, dan bestaat de mogelijkheid dat deze spectaculaire verschijning vaste voet aan de grond krijgt.



Lees hier het bericht.



Heidehommel duikt na halve eeuw weer op in Limburgse Heuvelland

Na een afwezigheid van 53 jaar is er weer een heidehommel in Zuid-Limburg waargenomen. Deze ernstig bedreigde hommelsoort was tot voor kort alleen nog uit Drenthe bekend.



Lees hier het bericht.



Klokjesgroefbij in Zuid-Limburg; derde in Nederland in ruim 140 jaar

Slechts twee keer eerder liet de klokjesgroefbij zich in Nederland zien: in 1879 en in 1942. Een vondst van deze soort in 2019 in Zuid-Limburg is dus erg bijzonder. In alle drie de gevallen ging het om eenzame vrouwtjes. Zijn dit zwervende dieren uit buitenlandse populaties of is de soort hier inheems? Hoog tijd om nog beter te letten op bijen op bloemen van klokjes!



Lees hier het bericht.



Kunstlicht leidt tot afname nachtvlinders

Nachtelijke verlichting heeft invloed op onze natuur, maar het was onduidelijk hoe groot die invloed is. Nu is er voor het eerst bewijs uit een uniek experiment. Verlichting in bosranden leidt op langere termijn tot de afname van het aantal nachtvlinders.



Lees hier het bericht.



Inzaaien van planten voor insecten: eerst denken, dan doen!

De laatste jaren is er een hausse aan initiatieven ontstaan om de insecten te 'helpen'. Vooral het inzaaien van nectarrijke planten is populair. Goed bedoeld en hartverwarmend, maar hieronder worden, met als voorbeeld Groot streepzaad, toch wat kanttekeningen geplaatst worden bij al dat gezaai.



Lees hier het bericht.



Meer bloemen op de Overijsselse heiden nodig voor bijen en dagvlinders

Bijen en vlinders staan volop in de belangstelling. Helaas vooral vanwege hun zorgwekkende toestand. Uit analyse in Overijssel bleek dat met name heidesoorten het moeilijk hebben. Vervolgonderzoek op een aantal kenmerkende heideterreinen heeft nu handvatten gegeven om de negatieve trend te doorbreken. Er waren gelukkig ook een aantal positieve uitzonderingen, zoals Natura 2000-gebied Punthuizen.



Lees hier het bericht.

top






Nieuws van Bestuivers.nl





Wat is de actieradius van bijen?

Wanneer een bijenvrouwtje een nest heeft dat zij moet bevoorraden met stuifmeel, dan is het fijn als zij niet te ver hoeft te vliegen om dit stuifmeel te kunnen vinden. De benodigde bloemen moeten dus op een bepaalde maximale afstand van het nest aanwezig zijn. Maar hoe groot is deze afstand? Duitse onderzoekers hebben dit voor zes bijensoorten onderzocht door bijen individueel te merken. Het onderzoek werd uitgevoerd in een bloemrijke stedelijke omgeving.



De onderzoekers richtten zich op de volgende zes bijensoorten met lichaamslengten tussen 6 en 13 mm: tronkenbij (Heriades truncorum), ranonkelbij (Chelostoma florisomne), grote klokjesbij (Chelostoma rapunculi), rosse metselbij (Osmia bicornis), gehoornde metselbij (Osmia cornuta) en slangenkruidbij (Hoplitis adunca). In totaal werden 2689 bijen gemerkt op hun nestelplek (in bijenhotels) en direct weer vrij gelaten. Vervolgens doorzochten zij de omgeving om vast te stellen op welke afstand van de nesten de bijen foerageerden. Dit leverde 450 waarnemingen op. Hieruit bleek voor vrouwtjesbijen een gemiddelde foerageerafstand tussen 73 en 121 meter, voor mannetjes tussen 59 en 100 meter. De onderzoekers leiden hier een vuistregel uit af voor de aanleg en inrichting van bloemstroken en nestelplekken voor wilde bijen: de afstand hiertussen zou maximaal 150 meter moeten bedragen.



Het artikel is te downloaden van de website van het Journal of Hymenoptera Research.

 




Heidehommel na halve eeuw weer in Limburg

Op 30 mei fotografeerden Cor en Ilona Noorman, beide fervente vlinderaars en natuurfotografen, een hommelvrouwtje foeragerend op wondklaver in Groeve Blom te Berg en Terblijt. Dit bleek na invoering op Waarneming.nl verrassend genoeg een heidehommel (Bombus humilis ) te zijn. De laatste waarneming van een heidehommel in Limburg was in 1967 op de Wrakelberg. Tot voor kort werd gedacht dat deze ernstig bedreigde hommel alleen nog in Drenthe voorkwam. Vorig jaar werd de soort echter voor het eerst in 69 jaar weer waargenomen in Overijssel en ook net over de provinciegrens in het Friese deel van het Fochteloërveen.



De bijenfauna van Zuid-Limburg is van oudsher goed onderzocht. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de heidehommel hier meer dan een halve eeuw ongezien heeft kunnen rondvliegen. Waar deze heidehommel of haar directe voorouders dan wel vandaan komen is echter onduidelijk. Ook omdat over het algemeen wordt aangenomen dat het verspreidingsvermogen van de heidehommel niet erg groot is. De afstand tot de dichtstbijzijnde Nederlandse populatie in Overijssel is ongeveer 175 km. Recente waarnemingen in België beperken zich tot de Ardennen en Belgisch Lotharingen op zo'n 130 km afstand. In Duitsland is tijdens een onderzoek in de Eifel in 2013-2015 één exemplaar op circa 80 km van de Limburgse vindplaats aangetroffen.



Een interessant aspect van het voorkomen van de heidehommel in Zuid-Limburg is dat het biotoop heel anders is als in de rest van Nederland. Op de hogere zandgronden is het voorkomen beperkt tot natte heide en hoogveen. In Zuid-Limburg kwam de soort vroeger waarschijnlijk vooral in bloemrijke graslandvegetaties zoals kalkgraslanden voor. Dit is ook het biotoop van de resterende Belgische populaties en in Groeve Blom. Een belangrijke oorzaak van het verdwijnen van de heidehommel in Zuid-Limburg is dat de oppervlakte van dit biotoop sterk is afgenomen en de resterende, veelal kleine fragmenten vaak ver van elkaar liggen. Hierdoor is de kans op lokaal uitsterven door bijvoorbeeld inteeltdepressie en toevalsprocessen sterk toegenomen. Hopelijk kan de heidehommel profiteren van initiatieven zoals Hommellandschap Geuldal en wordt de soort in de toekomst weer een permanente bewoner van het Heuvelland.




Overige berichten



Menno Reemer & Martijn Kos

top






Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort - Meerjarenoverzicht 2017-2019





In mei verscheen het nieuwste Meerjarenoverzicht van de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort. Het geeft een beeld van de ontwikkelingen van bijzondere flora en fauna binnen de Gelderse Poort in de jaren 2017 tot en met 2019.



Dat waren jaren waarin de klimaatsverandering zich duidelijk liet gelden. Even ter herinnering: 2018 was het droogste jaar sinds 1976. De waterstanden in de rivier daalden sterk vanaf de zomer tot december waardoor de uiterwaarden extreem opdroogden. Het jaar 2019 was net wat minder droog, maar gedurende de zomer werden temperatuurrecords verbroken met voor het eerst temperaturen die boven de 40oC uitkwamen. Wat betreft winterweer en hoge waterstanden is er weinig bijzonders te melden over deze jaren, op enkele overstromingspiekjes op de overgang van 2017 naar 2018 na.



De effecten van de warmte en de droogte komen aan de orde in diverse artikelen. Tal van soorten en soortgroepen passeren de revue. Daaronder v.w.b. ongewervelden: de medicinale bloedzuiger (Hirudo medicinalis), de bergveldwesp (Polistes biglumis), de sabelsprinkhanendoder (Sphex funerarius), en diverse boktorren, sprinkhanen, vlinders en libellen.



Het rapport is gratis te downloaden van de website van de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort.



Eekelder, P. & G. Kurstjens, 2020 (red.)

Meerjarenoverzicht 2017-2019

Stichting Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort

top



  1. https://www.avifaunagroningen.nl/index.php/ontdek-vogels/gebieden/42-stad-groningen
  2. https://natuurtijdschriften.nl/pub/550917 Broedvogels van de vloeivelden van de Suikerunie Groningen
  3. https://www.avifaunagroningen.nl/site/downloads/phocadownload/grauwegors/GG2007_1online.pdf
  4. https://commissiemer.nl/projectdocumenten/00006888.pdf

https://www.labnol.org/embed/google/photos/

הועלה ב-ינואר 4, 2021 10:35 לפנה"צ על ידי ahospers ahospers | 0 תגובות | הוספת תגובה

ינואר 6, 2021

15. FAQ Antwoorden op veel gestelde vragen bij iNaturalist.org, Frequently Asked Questions

Hieronder staan de antwoorden op veel gestelde vragen bij het gebruik van iNaturalist. Iedereen kan in deze wiki zijn antwoorden aanpassen..https://www.inaturalist.org/pages/responses

  1. Welkom Welcome
  2. Dit is geen Organisme, Test Waarnemingen aanmaken
  3. Waarneming met een Persoon er op
  4. Een Naam toekennen aan een waarneming (Add an Identification)
  5. Meerdere Soorten in Een waarneming (Multiple Species in One Observation)
  6. Ontsnapt, Escape, Gevangen, Kweek (Captive/Cultivated Organism)
  7. Licenties en Gebruiksrechten (Use Your Own Photos And Observations (copyrighted photos))
  8. Hoe maak je een ingezoomde foto (Provide Cropped Photo)
    Rotate Photo
    Re-order Photo
    Missing Date
    Missing Location
    Incorrect Location
    Imprecise Location
    Private Location
    Duplicate Observations
    Misled by Computer Vision
    Welcome to iNaturalist
    Please modify this to fit your style/personality.

Hi, welcome to iNaturalist! As a new iNat user, here are a few links to pages you might find useful:

Getting Started Guide
Frequently Asked Questions
iNaturalist Forum
iNaturalist Blog

If you need help, feel free to reach out to me personally—you can tag me in a comment by writing @ then my username, or asking the community at large via the iNaturalist forum, or by shooting a message to the help desk at help@inaturalist.org. Again, welcome! Hope you stick around. :)

Not an Organism/Test Observations
Hi, welcome to iNaturalist! iNaturalist is for observations of plants, animals, and other organisms. If you need some more help, be sure to check out the Getting Started page: http://www.inaturalist.org/pages/getting+started and Frequently Asked Questions: https://www.inaturalist.org/pages/help

Observation of Human
Humans are indeed found in this area, but iNaturalist is best used for wild animals, plants, and other creatures. If you need some more help, be sure to check out the Getting Started page: http://www.inaturalist.org/pages/getting+started and Frequently Asked Questions: https://www.inaturalist.org/pages/help

Add an Identification
Preferable only to use this for new users, as there are many reasons why an experienced user may not add an ID to their observations.

Option 1: Hi, welcome to iNaturalist! Even if you don't know the exact species, you can select a higher level identification such as "plant" or "insect". Many people helping identify observations on iNaturalist will filter the observations by the group of species they know how to ID (like plants or insects), so observations with a blank ID like this one will be excluded from those filtered searches. Putting in a general ID helps funnel your observation to someone who might know what they're looking at so that it can get identified more quickly. Here is a video tutorial for the mobile app: https://vimeo.com/162581545

Option 2 (general/coarse ID added): This general identification will help people who know the possible species better than I do to find it more easily. Many people helping identify observations on iNaturalist filter the observations for particular groups of species they know how to identify, so attaching your observation to the tree of life makes this easier. If you want to learn more about how identifications progress on iNaturalist, you can read more here: https://www.inaturalist.org/pages/getting+started#identify

Option 3 (subject unclear): Hi, welcome to iNaturalist! I've been helping identify observations that aren't yet identified as any organism at all. Which organism are you focusing on in this observation? I've added this identification for now, but let me know if you were focusing on a different organism here. Thanks!

Multiple Species in One Observation
Web User: Each observation should be about a single species. Rather than adding several photos of different species to a single observation, please put each in its own observation. You can add multiple photos to an observation when they are each photos of the same thing. A quick way to fix this observation is to use the duplicate feature. In the upper right corner of the observation page, click the downward arrow next to "Edit" and choose "Duplicate." Then identify the duplicate observation as the organism in your second photo and uncheck the checkboxes next to the other photos. Then come back to this first observation, click "Edit," and remove the extra photos. Thank you.

Mobile User: Each observation should be about a single species. Rather than adding several photos of different species to a single observation, please put each in its own observation. You can add multiple photos to an observation when they are each photos of the same thing. All of the photos should be saved in the photo gallery on your device, so you can use the app to create a new observation for each type of organism you photographed. Be sure to edit this observation to remove the extra photos. Thank you.

Captive/Cultivated Organism
Plants:
new user: Hi, welcome to iNaturalist! Be sure to mark cultivated/planted plants as "captive/cultivated" when you upload observations of them. Here's a short video showing how to do it in the mobile app: https://vimeo.com/331151155
On the website, you can also do so after uploading by clicking the "thumbs down" next to "Organism is wild?" in the Data Quality Assessment section at the bottom of this page. Thank you!
established user: Please mark cultivated/planted plants as "captive/cultivated" when you upload observations of them. You can also do so after uploading by clicking the "thumbs down" next to "Organism is wild?" in the Data Quality Assessment section at the bottom of this page on the website. Thank you!
Animals:

new user: Hi, welcome to iNaturalist! Be sure to mark captive animals and pets as "captive/cultivated" when you upload observations of them. Here's a short video showing how to do it in the mobile app: https://vimeo.com/331151155
On the website, you can also do so after uploading by clicking the "thumbs down" next to "Organism is wild?" in the Data Quality Assessment section at the bottom of this page. Thank you!
established user:It doesn’t look like this is a wild animal. Don't forget to mark the checkbox for "captive/cultivated" when you make the observation. You can also do so after uploading by clicking the "thumbs down" next to "Organism is wild?" in the Data Quality Assessment section at the bottom of this page on the website. Thank you!
Either: Hi, welcome to iNaturalist! iNat is primarily meant for wild organisms. If you do upload captive or planted things like house plants, garden plants, zoo animals, or pets, please mark them as "captive/cultivated" on the add observation screen. That helps make sure the range maps only represent wild populations. Here's a short video showing how to do it in the mobile app: https://vimeo.com/331151155
On the website, you can also mark it after uploading the observation by clicking the "thumbs down" next to "Organism is wild?" in the Data Quality Assessment section at the bottom of this page. Thanks!

Use Your Own Photos And Observations
A few different options here. See the Finding and dealing with fabricated data page for some more information.

Assuming they did see that species then and there: Please only upload your own photos. iNaturalist observations should represent evidence of the actual organism you observed, not just a similar example. Uploading photos like this typically infringes on someone else's copyright. If you couldn't get a photo of something you saw, it's perfectly acceptable to upload observations of things you have observed without a photo attached.

Clearly didn't see that organism then and there: Please only upload your own photos. iNaturalist observations should represent evidence of an actual organism you observed. Uploading photos like this typically infringes on someone else's copyright.

(for Curators) User is unresponsive to requests to remove/stop posting copyrighted images: Hi, it looks like you've posted several photos from the internet that are not your own. Aside from being a legal copyright violation, this can have a serious negative impact on data quality on iNaturalist. On iNaturalist, photos should be evidence of the actual organism that you saw, not just a similar example. If you continue to post copyrighted images, your account will be at risk of suspension.

(for Curators) Private message to send to a user who was suspended: Hi, your account has been suspended for uploading several copyrighted images. If you would like your account to be reactivated please email help@inaturalist.org for more information.

Provide Cropped Photo
It's helpful if you can crop the photo more closely to the subject. iNaturalist resizes images, so while we can zoom in to try to see it closer, the image does lose some resolution. Cropping usually makes it easier to get an identification too.

Rotate Photo
To rotate a photo, click the "i" (white circle) below the photo. On the next page, click on the appropriate rotate button. You do not have to save the page, just wait for it to finish displaying the "rotating" message.

Re-order Photos
To re-order photos on the website, click on the "edit" button (top right of the page). On the next page, click the “Re-order photos” link on the right side of the page, at the bottom of the photos section. On the next page, add numbers to each photo. iNat will then place the photos in numerical order. Note that any photo with a blank number box will appear last, so you only need number the important photos. Then click "Update photos". When it returns you to the edit page, click "Save". (Do not overlook this last step!)

Missing Date
It looks like this observation is missing a "date observed". That is, the day you saw/found this organism. If you add the date, your observation will be eligible for "research grade" status, and will appear in the "Identify" section of the website. You can add the date by editing the observation, selecting the date, and re-saving it. Thanks!

Missing Location
It looks like this observation is missing location on the map. To add a location, click the "Edit" button, then use the search to type in a location and/or use the map to zoom and drop a pinpoint where the organism was observed. If you are concerned about revealing the location of a sensitive organism (or where your house is), you can hide the exact location from the public by changing the geoprivacy of the observation from "open" to "obscured."

Note that you can also set a perimeter of uncertainty around your observation. For instance, if you know you saw the organism somewhere in a park, when you enter the location you can set the uncertainty perimeter so that it encompasses the entire park. Just drag one of the points around the circle closer toward the center point to as accurate a location as you can estimate.

Incorrect Location
It looks like the location on the map is incorrect. Can you edit the observation to reposition the map pinpoint? You can do this by zooming in on the map within the mobile app or by editing on the website and tapping/clicking where it was observed. You indicate a "general area" by dragging one of the points around the circle further from the center point to as accurate a location as you can estimate. If you don't want to reveal the exact location, you can can also make it “obscured”, which will protect your privacy while still providing an approximate location of the organism. Thanks!

https://www.inaturalist.org/pages/responses

Wanneer de Mieren, Hommels en Bijen goed geAnnoteerd zijn kun je dit soort plaatjes maken:
De opkomst en ondergang van de diverse stadia zoals mannetjes die maar kort leven en koninginnnen die het oudst worden.
Je kunt dan zien in welke maand van het jaar een soort zwermt en wanneer de eerste weksters verschijnen.

https://forum.inaturalist.org/t/show-photos-by-life-stage-in-compare-identotron/13238

I would support the addition of an annotations filter on the Identotron (Compare) page, that filtered by Life Stage, Sex or Phenology stage.
It would be really useful - I end up going to the taxon pages and using the pictures and Life Stage options: (e.g https://www.inaturalist.org/taxa/47213-Sphingidae/browse_photos?term_id=1&term_value_id=6&place_id=113055 1) - it would be nice if that filter could be on the identotron.

(I would also like parts, like: leaves, fruit, flowers, bark, habit, but I dont see how this could be done).

  1. https://www.avifaunagroningen.nl/index.php/ontdek-vogels/gebieden/42-stad-groningen
  2. https://natuurtijdschriften.nl/pub/550917 Broedvogels van de vloeivelden van de Suikerunie Groningen
  3. https://www.avifaunagroningen.nl/site/downloads/phocadownload/grauwegors/GG2007_1online.pdf
  4. https://commissiemer.nl/projectdocumenten/00006888.pdf

https://www.labnol.org/embed/google/photos/

הועלה ב-ינואר 6, 2021 05:26 אחה"צ על ידי ahospers ahospers | 0 תגובות | הוספת תגובה

16. Krabbenscheer en Groene glazenmaker verdwenen bij Nathalie Barneykade (De Held)

Via Noorderzijlvest vernam ik dat niet alle bewoners aan de Jacob Schorerstraat en Jakob de Haanstraat in de wijk De Held liefhebbers van het zeldzame Krabbescheer zijn . Een viertal voorbijgangers heb ik destijds gesproken en toen heb ik geen klachten vernomen. Wel kan ik me voorstellen dat de jongeren die aan het vissen waren in minder gelukkig waren met de hoeveelheid Krabbenscheer. Maar een paar andere voorbijgangers konden prima leven met deze groene stekelige plant en haar bewoner.

Niet temin is de plant nu verdwenen aan de Nathalie Barneykade en het is onduidelijk of dit door schoning of door natuurlijke oorzaak gekomen is. Aan de zuidkant is de plant gelukkig nog wel aanwezig zodat de libelle niet dakloos is.



Referenties

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/752310/Met-het-krabbenscheer-verdween-ook-de-beschermde-groene-glazenmaker-uit-sloot
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/187235/Bouwers-krijgen-hoofdpijn-van-deze-beestjes
rtvnoord.nl/nieuws/187160/Zeldzame-libellesoort-bezorgt-provincie-grijze-haren
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/182394/Gezocht-een-plek-voor-de-groene-glazenmaker
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/145412/Westerdiepsterdallenkanaal-ligt-illegaal-in-leefgebied-groene-glazenmaker
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/127315/Beschermde-krabbenscheer-groeit-te-snel-en-moet-weggehaald-worden-in-De-Onlanden

Wanneer de Mieren, Hommels en Bijen goed geAnnoteerd zijn kun je dit soort plaatjes maken:
De opkomst en ondergang van de diverse stadia zoals mannetjes die maar kort leven en koninginnnen die het oudst worden.
Je kunt dan zien in welke maand van het jaar een soort zwermt en wanneer de eerste weksters verschijnen.

https://forum.inaturalist.org/t/show-photos-by-life-stage-in-compare-identotron/13238

I would support the addition of an annotations filter on the Identotron (Compare) page, that filtered by Life Stage, Sex or Phenology stage.
It would be really useful - I end up going to the taxon pages and using the pictures and Life Stage options: (e.g https://www.inaturalist.org/taxa/47213-Sphingidae/browse_photos?term_id=1&term_value_id=6&place_id=113055 1) - it would be nice if that filter could be on the identotron.

(I would also like parts, like: leaves, fruit, flowers, bark, habit, but I dont see how this could be done).

Op onderstaande Plattegronden, kaarten kun je Hoogkerk zien liggen op het Gele zandplateu, zandrug iets ten noordwesten van Groningen, Groningen zelf ligt op een uitloper van de Hondsrug.
https://photos.app.goo.gl/zTTXvnFPM6aoJDr89

Born, Source, Referentie

  1. https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Roege Bos
  2. https://www.dekrantvantoen.nl/
  3. https://www.avifaunagroningen.nl/index.php/ontdek-vogels/gebieden/42-stad-groningen
  4. Broedvogels van de vloeivelden van de Suikerunie Groningen
  5. https://www.avifaunagroningen.nl/site/downloads/phocadownload/grauwegors/GG2007_1online.pdf
  6. A&W Effecten op de Geoorde fuut

    https://www.labnol.org/embed/google/photos/

  1. Krabbenscheer en Groene glazenmaker verdwenen bij Nathalie Barneykade (De Held)

    Fenologiewaarnemingen met Vruchten, Bloemen en Bloemknoppen(uit Florida)

Do phenology graphs take into account seasonal differences between Northern Hemisphere and Southern? I tried to gauge it by looking at random taxa, the best I could find (in a brief hunt) was:

https://inaturalist.nz/taxa/61827-Amaryllis-belladonna

image

which kind of suggests maybe not.

Nr Datum Onderwerp
1 9 november 2020 Bargerveen
2 20 November 2020 Wat leeft er zoal in eigen tuin
3 15 december 2020 Korstmossen

De lezing van 9 november 2020 over het Bargerveen is te volgen via de volgende link:
1. 9 November 2020 Bargerveen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

https://youtu.be/DdmFhWu2ves
1. 20 November 2020 Bargerveen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

De "mini"lezing van 20 November 2020 met als onderwerp "wat leeft er zoal in eigen tuin"is te volgen
2. 20 November 2020 Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

3. De "mini" lezing van 15 december 2020 met als onderwerp Korstmossen kun je volgen met de volgende link:
15 december 2020 KNNV Korstmossen

2. 20 November 2020 "Eigen Tuin
3. 15 december 2020 KNNV Korstmossen

https://www.tablesgenerator.com/markdown_tables

הועלה ב-ינואר 6, 2021 05:27 אחה"צ על ידי ahospers ahospers | 2 תגובות | הוספת תגובה

ינואר 7, 2021

14.15. Fotoherkenning-paddenstoelen-een-vloek-of-een-zegen pyinaturalist

Fotoherkenning Paddenstoelen: een vloek of een zegen? Coolia 2020(3)

In recent years there has been an explosion in the availability of apps for smartphones that can be
used to help with mushroom identification in the field. There are a number of approaches available, ranging from those apps that identify mushroom automatically based on the use of Artificial Intelligence (AI) and automated Image Recognition, through those that require the user to use traditional dichotomous keys or multi-access keys, to those that may only have a range of images without a clear system for identification of any species of interest

The coolia article seems related to this article Artificial Intelligence for plant identification on smartphones and tablets



BACHELORARBEIT MAGIC MUSHROOM APP -Mit Deep Learning essbare Pilze erkennen met Python!!!
https://www.ntb.ch/fileadmin/NTB_Institute/ICE/projekte/MagicMushroom/JUNG_R._WAGNER_D._MagicMushroom_App-Pilzklassifikation_mit_CNNs.pdf

Deep Shrooms: classifying mushroom images
https://tuomonieminen.github.io/deep-shrooms/
https://github.com/TuomoNieminen/deep-shrooms (Python)
https://teekoivi.users.cs.helsinki.fi/
https://ujjwalkarn.me/2016/08/11/intuitive-explanation-convnets/
https://www.youtube.com/watch?v=f6Bf3gl4hWY

Shroomnet: Kunstliches neuronales Netz f ¨ ur die Bestimmung von Pilzarten
https://www.obermeier.ch/wp-content/uploads/2018/12/ShroomNET_small.pdf !!

Artificial Intelligence for plant identification on smartphones and tablets
https://bsbi.org/wp-content/uploads/dlm_uploads/BSBI-News-144-pp34-40-plant-id-apps-final.pdf

https://web.plant.id/

TUOMAS NIEMINEN DEEP LEARNING IN QUANTIFYING VASCULAR BURDEN FROM BRAIN IMAGES
https://www.semanticscholar.org/paper/TUOMAS-NIEMINEN-DEEP-LEARNING-IN-QUANTIFYING-BURDEN-Eskola/aea24dc5822ac9f5af4801f9aaf9ab864cf23aea

Apps for identification mushrooms---------------------------------------------------------------------
Obsidentify
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.observation.obsidentify

Deens svampeatlas
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.noque.svampeatlas

Duits
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nastylion.pilz

iNaturalist Seek
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.inaturalist.seek

Google Lens
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.ar.lens

https://iphylo.blogspot.com/2020/08/taxonomic-concepts-continued-inaturalist.html

https://jumear.github.io/stirfry/iNat_obs_counts_by_iconic_taxa.html

https://forum.inaturalist.org/t/show-photos-by-life-stage-in-compare-identotron/13238

I would support the addition of an annotations filter on the Identotron (Compare) page, that filtered by Life Stage, Sex or Phenology stage.
It would be really useful - I end up going to the taxon pages and using the pictures and Life Stage options: (e.g https://www.inaturalist.org/taxa/47213-Sphingidae/browse_photos?term_id=1&term_value_id=6&place_id=113055 1) - it would be nice if that filter could be on the identotron.

(I would also like parts, like: leaves, fruit, flowers, bark, habit, but I dont see how this could be done).

Op onderstaande Plattegronden, kaarten kun je Hoogkerk zien liggen op het Gele zandplateu, zandrug iets ten noordwesten van Groningen, Groningen zelf ligt op een uitloper van de Hondsrug.
https://photos.app.goo.gl/zTTXvnFPM6aoJDr89

Born, Source, Referentie

  1. https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Roege Bos
  2. https://www.dekrantvantoen.nl/
  3. https://www.avifaunagroningen.nl/index.php/ontdek-vogels/gebieden/42-stad-groningen
  4. Broedvogels van de vloeivelden van de Suikerunie Groningen
  5. https://www.avifaunagroningen.nl/site/downloads/phocadownload/grauwegors/GG2007_1online.pdf
  6. A&W Effecten op de Geoorde fuut

    https://www.labnol.org/embed/google/photos/

  7. https://notebooks.gesis.org/binder/jupyter/user/samtreesandbushes-inatirecord-4qnyzsh7/tree
  8. https://forum.inaturalist.org/t/tool-for-exporting-inaturalist-data-to-irecord/19160/2
  9. https://colab.research.google.com/
  10. https://mybinder.org/v2/gh/samtreesandbushes/iNatiRecord/e57bc9b53decb6376ea9519719a8a7f3bcaec087
  11. https://kildor.name/react/inat-converter/Met statistisch journaal posts
  12. https://notebooks.gesis.org/binder/jupyter/user/samtreesandbushes-inatirecord-4qnyzsh7/tree
  13. test
  14. https://github.com/niconoe/pyinaturalist
    test

  15. Krabbenscheer en Groene glazenmaker verdwenen bij Nathalie Barneykade (De Held)

    Fenologiewaarnemingen met Vruchten, Bloemen en Bloemknoppen(uit Florida)

https://kildor.name/react/inat-converter/Met Google translate kun je ook statistisch journaal posts maken. er is een tool voor die de noodzakelijke alineas (page breaks) toevoegt, origineel is het gebruikt om statische to Flora of Russia projectte schrijven en zet ook wat statistieken om in HTML .

  1. ttps://populationbiology.nl/
  2. http://www.indat.nl/
  3. https://populationbiology.nl/actueel.html
  4. https://populationbiology.nl/zeehonden/18juliKuipersplaat.pdf
  5. https://populationbiology.nl/Gyrinus/proefdier.htm
  6. https://populationbiology.nl/Gyrinus/methods.htm
  7. https://populationbiology.nl/gyrinus/proefschrift/index.html
  8. https://populationbiology.nl/limnologie/hirudinae/bloedzuigertabel.pdf
  9. https://populationbiology.nl/limnologie/hydrachna/watermijtentabel1.pdf
  10. https://populationbiology.nl/limnologie/hydrachna/watermijtentabel2.pdf
  11. https://populationbiology.nl/limnologie/hydrachna/watermijtentabel4.pdf
  12. 1. https://populationbiology.nl/limnologie/bemonsteren/betrouwbaarheid_netvangsten_macrofauna.pdf
  13. https://populationbiology.nl/numbers/schatten_populatiegrootte_merk-terugvang.pdf
  14. https://populationbiology.nl/verstoring/discussie/index.html
  15. https://populationbiology.nl/Gyrinus/Het_schrijvertje_Gyrinus.pdf
  16. https://populationbiology.nl/Gyrinus/zwemgolf.mkv,
  17. https://populationbiology.nl/Gyrinus/schemer.mp4,
  18. https://populationbiology.nl/Gyrinus/gedrag.mkv

https://kildor.name/react/inat-converter/Met Google translate kun je ook statistisch journaal posts maken. er is een tool voor die de noodzakelijke alineas (page breaks) toevoegt, origineel is het gebruikt om statische to Flora of Russia projectte schrijven en zet ook wat statistieken om in HTML .
http://www.verspreidingskaart.nl/REGISTER.pdf

https://www.topsectorenergie.nl/tki-urban-energy/kennisbank/kennis-duurzame-warmte-en-koude/seminar-vijfde-generatie-warmtenetten
https://www.youtube.com/playlist?list=PL4sYVwOEW4JWMuglN1-AML_whLwQ86ff6

eer weten? Bekijk het webinar met de uitkomsten van de systeemstudie Overijssel.
Webinar Systeemstudie Overijssel 1/12/20
Of bekijk het onderzoeksrapport Systeemstudie Overijssel. https://www.wevideo.com/view/1950026230
https://energiestrategietwente.nl/nieuws/toekomstscenarios-energiesysteem
https://energiestrategietwente.nl/assets/media/201201_Systeemstudie-Overijssel.pdf

https://energiestrategietwente.nl/nieuws/toekomstscenarios-energiesysteem
https://energiestrategietwente.nl/assets/media/201201_Systeemstudie-Overijssel.pdf

De systeemstudie laat zien dat bijna alle knelpunten te verwachten zijn op het elektriciteitsnetwerk. Alle scenario’s laten zien dat we richting 2050 een sterke groei verwachten in de vraag naar elektriciteit en de lokale, duurzame productie hiervan. De huidige infrastructuur kan deze groei niet accommoderen, waarbij de studie laat zien dat de lokale opwek op termijn de grootste netverzwaringen vereist. Deze inzichten onderstrepen dat richting 2050, naast netverzwaring, ook flex-oplossingen die lokaal de benodigde verzwaring kunnen beperken of voorkomen, van groot belang zijn. De systeemstudie beschrijft een aantal van deze oplossingen en de daarbij behorende handelingsperspectieven. Han Slootweg is vanuit de regionale netbeheerder Enexis betrokken geweest bij de studie. Hij onderstreept het belang ervan: “Wij concentreren ons in de RES op het zichtjaar 2030. Als netbeheerder leggen wij infrastructuur echter niet aan voor 10 jaar, maar voor 30, 40 of 50 jaar. De systeemstudie biedt ons een handvat om nú keuzes te maken die niet alleen met het oog op 2030, maar ook voor 2050 en daarna adequaat zijn. “

https://energiestrategietwente.nl/nieuws/toekomstscenarios-energiesysteem
https://energiestrategietwente.nl/assets/media/201201_Systeemstudie-Overijssel.pdf

Webinar en reacties op de resultaten
De resultaten van de systeemstudie zijn onlangs toegelicht tijdens een webinar van Berenschot en Quintel, die de studie hebben uitgevoerd.

Louis Koopman, voorzitter stuurgroep RES Twente: “Voor ons heel waardevol om mee te nemen op weg naar de RES Twente 1.0. Het is nog te vroeg om conclusies te kunnen trekken. De bestuurlijke keuzes moeten nog worden gemaakt, maar de systeemstudie geeft ons zeker meer inzicht in mogelijke knelpunten en oplossingsrichtingen in de infrastructuur. We gaan hierover in gesprek met de betrokken partijen en organisaties op lokaal, regionaal en provinciaal niveau. Bovendien worden de afwegingen niet alleen op basis van systeemefficiëntie gemaakt, maar ook op basis van ruimtelijke kwaliteit en maatschappelijke acceptatie. Bij de invulling van de RES Twente 1.0 komen alle afwegingen samen. https://energiestrategietwente.nl/nieuws/toekomstscenarios-energiesysteem

https://energiestrategietwente.nl/assets/media/201201_Systeemstudie-Overijssel.pdf

הועלה ב-ינואר 7, 2021 08:45 אחה"צ על ידי ahospers ahospers | תגובה 1 | הוספת תגובה

ינואר 9, 2021

18. Beeldherkenning bij iNaturalist en Wildcamera's Citizen Science Snapshot

iNaturalist gebruikt beeldherkenning en bracht elk kwartaal een nieuwe versie uit. Tegenwoordig kost het doorrekenen van een model zoveel tijd en gebruiken ze zoveel foto's dat het nu eens per jaar gaat worden denk ik. Wel apart dat men gelijk denkt dat vrijwilligers overbodig zijn.

https://www.zooniverse.org/projects/y-dot-liefting/snapshot-hoge-veluwe?language=nl
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/25/gesnapt-intelligente-cameras-leren-welke-dieren-voorbijlopen-a3978047
https://www.zooniverse.org/projects/y-dot-liefting/snapshot-hoge-veluwe?language=nl
https://diopsis.eu/resultaten/
https://www.nu.nl/nucheckt/5406416/nucheckt-onwaarschijnlijk-kledingkleur-invloed-heeft-wespen.html

Wildonderzoek samen met publiek

Om overlast en schade door wild te voorkomen, beschikt het Nationale Park de Hoge Veluwe over een uniek wildmonitoringssysteem. Een netwerk van cameravallen registreert continu de activiteit van wilde dieren, waarbij Wageningen Universiteit de gegevens gebruikt voor onderzoek. Het netwerk levert miljoenen foto’s op, waarvan slechts een deel verwerkt kan worden. Met dit project wordt het huidige systeem aangepast om citizen science in te zetten voor de verwerking van de foto’s. Om mensen te trainen komt er daarnaast een online leermodule en game. Het project levert niet alleen essentiële informatie op voor het natuurbeheer, maar leidt ook tot educatie en grotere betrokkenheid bij de natuur.

Project: Snapshot Hoge Veluwe - Wildonderzoek met publiek, Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe & Wageningen Universiteit

Ruseler: „ In 2013 besloten we de omrastering van de Hoge Veluwe te verlagen, en we wilden weten wat het effect op de verspreiding van de soorten was. Met Wageningen Universiteit plaatsen we 55 camera’s, inmiddels hebben we het opgeschaald naar een project met 70 camera’s, om jaarrond het gebied te kunnen monitoren: waar bevinden zich welke soorten, wat doen ze, hoe verhouden ze zich tot elkaar?

„Zo bestaan er in het buitenland al projecten als ‘Galaxy Zoo’ en ‘Chimp & See’, om meer te weten te komen over het heelal en mensapen, en van Snapshot bestaat er ook een Serengeti-versie.

In de winter hebben de dieren een dikkere vacht en werkt de infra rood camera ook minder goed omdat de dieren pas veel later gezien worden. In de zomer worden er wel vijf keer zo veel fotos gemaakt door de 77 wild cameras.
De maximumafstand waarover een camera een dier kan waarnemen is ongeveer 25 meter. Jansen: „Natuurlijk kun je op de weides verder kijken dan in het bos, omdat er lagere begroeiing is. Maar ze werken op elk type terrein naar behoren.”

„Zoogdieren zijn geruislozer en moeilijker waar te nemen dan vogels”, vult computerwetenschapper Benjamin Risse van de Universiteit van Münster aan. „Vaak moeten zoölogen het doen met pootafdrukken en de incidentele roadkill. Daarom is machine learning zo interessant.’

Bij zulke machine learning wordt het computeralgoritme ‘getraind’ in het herkennen van beelden. Netwerken die daarin gespecialiseerd zijn worden CNN’s genoemd: convolutional neural networks. Risse en zijn collega’s hebben ook het CNN voor Snapshot Veluwe ontwikkeld. „Eerst hebben we dag- en nachtafbeeldingen van negen soorten laten zien: wild zwijn, das, vos, haas, konijn, schaap, damhert, ree en edelhert. Daarna hebben we eerst handmatig aangegeven waar op de foto de dieren te zien waren, zodat de computer dat kon leren.” Dat het niet altijd goed gaat, bewijzen de false positives: foto’s waarop de camera een dier waarneemt, terwijl er helemaal niets te zien is. „Daarom zijn dubbelchecks door mensen altijd nog belangrijk: mensen zijn vooralsnog nog de beste patroonherkenningsmachines.” Ook is het belangrijk om gokwerk door een CNN te voorkomen. „Je wilt niet dat je een bestand hebt met 22.727 zwijnenfoto’s en 292 dassenfoto’s en dat de computer daarom maar op een zwijn gokt.” Toch zijn er al soorten waarin computers uitermate goed getraind zijn, zegt Risse. „In het herkennen van hondenrassen zijn CNN’s vaak al beter dan mensen.”

Vroege vogels schreef: “Sinds een jaar staan er verspreid over Nederland ‘slimme’ camera’s die de stand van de insecten meet. Het project is gestart naar aanleiding van een Duits onderzoek waaruit bleek dat in 27 jaar tijd de insectenstand, gemeten in biomassa, met 75% is achteruit gegaan. Om de vinger nu aan de pols te houden is dit systeem, Diopsis, geïntroduceerd. De eerste resultaten zijn per camera gepubliceerd op de website. De analyse van de gegevens moet nog plaatsvinden. Naar verwachting komen volgend jaar ook intelligente insectencamera’s op de markt die iedereen in z’n tuin kan plaatsen. Dan kan je behalve meedoen aan het onderzoek ook zelf te weten komen wat er dag en nacht in je tuin aan insecten voorkomt.” samenwerkingsproject tussen EIS, Naturalis, Radboud Universiteit en Cosmonio, dat twee jaar geleden begon.

De camera is waterdicht en heeft geen ventilatie. „In de zomer werd het soms bloedheet: 80 graden Celsius, terwijl de chip er al mee ophoudt bij 85 graden Celsius. Dankzij die zonwering werd het nog maar 70 graden.” Wel wordt elke foto met die van 10 seconden eerder vergeleken. „Als er geen verschil tussen zit, gooit de computer de dubbele weg. Dat scheelt een hoop data, zeker omdat nachtvlinders vaak wel uren kunnen blijven zitten.”

https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/18629-computer-vision-artifical-knowledge-links

https://www.zooniverse.org/projects/y-dot-liefting/snapshot-hoge-veluwe?language=nl
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/25/gesnapt-intelligente-cameras-leren-welke-dieren-voorbijlopen-a3978047
https://www.zooniverse.org/projects/y-dot-liefting/snapshot-hoge-veluwe?language=nl
https://diopsis.eu/resultaten/
https://www.nu.nl/nucheckt/5406416/nucheckt-onwaarschijnlijk-kledingkleur-invloed-heeft-wespen.html

Waarneming.nl: Max 3 keer per jaar herziening van het model.

18C Computer Vision Artifical Knowledge Links

24. Herkenning van Soorten met Model 5 (Voorjaar 2020) in iNaturalist (TensorFlow 2)
Waarneming.nl

  1. December 2017 Photos van Voor 2017
  2. December 2019 Photos van Voor 2018
  3. December 2020 Photos van Voor 2019

    Globaal waren de oude versies:

    1. May 2017 Model 1 2-20 photos per species
    2. Aug 2017 Model 2 40 photos per species
    3. Jan 2018 Model 3 40 photographers per species
    4. Feb 2019 Model 4
    5. Sep 2019 Model 5 <1000 photos per species/li>
    6. Mar 2020 Model 6, Tensor Flow2

    Referentiewaarnemingen er gebruikt worden (5000 of 40)

    1. https://groups.google.com/forum/#!topic/inaturalist/K9nJOC0Cjss
    2. https://www.inaturalist.org/pages/help#cv-taxa
    3. https://www.inaturalist.org/pages/help#computer-vision
    4. https://www.inaturalist.org/pages/help#cv-select
    5. https://www.inaturalist.org/blog/31806-a-new-vision-model
    6. FWIW, there's also discussion and some additional charts at
      https://forum.inaturalist.org/t/psst-new-vision-model-released/10854/11

    7. https://www.inaturalist.org/pages/identification_quality_experiment
    8. https://www.inaturalist.org/journal/loarie/10016-identification-quality-experiment-update
    9. https://www.inaturalist.org/journal/loarie/9260-identification-quality-experiment-update
    10. about a rare species, but the system might still recommend one based on nearby observation
      https://forum.inaturalist.org/t/identification-quality-on-inaturalist/7507

    11. https://github.com/kueda/inaturalist-identification-quality-experiment/blob/master/identification-quality-experiment.ipynb
    12. "nearby" means near in space and time
      The model became more efficient in sedges and grasse
      the vision model does not itself incorporate non-image data other than taxon IDs
      b/c because
      https://www.inaturalist.org/blog/25510-vision-model-updates ("taxon and region comparisons" 20190614)

    13. https://distill.pub/2020/circuits/zoom-in/ ("connections between neurons")
    14. https://www.inaturalist.org/projects/flora-of-russia/journal/31726
    15. https://www.inaturalist.org/posts/31726-
    16. https://forum.inaturalist.org/t/provide-relevant-geographic-data-confidence-level-accuracy-scores-with-ai-suggestions/9226/2
    17. https://forum.inaturalist.org/t/range-covered-by-the-seen-nearby-feature/2849/5
    18. --
      https://forum.inaturalist.org/t/use-computer-vision-to-annotate-observations/3331

    19. https://forum.inaturalist.org/t/what-image-s-are-used-for-training-computer-vision/3307/6
    20. Interessant artikel over de Artificial Intelligence achter Inaturalist: https://news.mongabay.com/wildtech/2017/08/smartphone-app-combines-computer-vision-and-crowdsourcing-to-explore-earths-biodiversity-one-photo-at-a-time/
    21. = = = Nov2020
      https://forum.inaturalist.org/t/better-use-of-location-in-computer-vision-suggestions/915/32

    22. https://github.com/inaturalist/iNaturalistAPI/blob/main/lib/controllers/v1/computervision_controller.js#L368
    23. Common ancestor for the top 3 raw results

      https://github.com/inaturalist/iNaturalistAPI/blob/main/lib/controllers/v1/computervision_controller.js#L368

    24. https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/28858-funding-infrastructure-costs-images-on-amazon

      https://kildor.name/react/inat-converter/Met Google translate kun je ook statistisch journaal posts maken. er is een tool voor die de noodzakelijke alineas (page breaks) toevoegt, origineel is het gebruikt om statische to Flora of Russia projectte schrijven en zet ook wat statistieken om in HTML .
      http://www.verspreidingskaart.nl/REGISTER.pdf

      https://www.topsectorenergie.nl/tki-urban-energy/kennisbank/kennis-duurzame-warmte-en-koude/seminar-vijfde-generatie-warmtenetten
      https://www.youtube.com/playlist?list=PL4sYVwOEW4JWMuglN1-AML_whLwQ86ff6

      1. https://populationbiology.nl/Gyrinus/Het_schrijvertje_Gyrinus.pdf
      2. https://populationbiology.nl/Gyrinus/zwemgolf.mkv,
      3. https://populationbiology.nl/Gyrinus/schemer.mp4,
      4. https://populationbiology.nl/Gyrinus/gedrag.mkv

      eer weten? Bekijk het webinar met de uitkomsten van de systeemstudie Overijssel.
      Webinar Systeemstudie Overijssel 1/12/20
      Of bekijk het onderzoeksrapport Systeemstudie Overijssel. https://www.wevideo.com/view/1950026230
      https://energiestrategietwente.nl/nieuws/toekomstscenarios-energiesysteem
      https://energiestrategietwente.nl/assets/media/201201_Systeemstudie-Overijssel.pdf

      https://energiestrategietwente.nl/nieuws/toekomstscenarios-energiesysteem
      https://energiestrategietwente.nl/assets/media/201201_Systeemstudie-Overijssel.pdf

      De systeemstudie laat zien dat bijna alle knelpunten te verwachten zijn op het elektriciteitsnetwerk. Alle scenario’s laten zien dat we richting 2050 een sterke groei verwachten in de vraag naar elektriciteit en de lokale, duurzame productie hiervan. De huidige infrastructuur kan deze groei niet accommoderen, waarbij de studie laat zien dat de lokale opwek op termijn de grootste netverzwaringen vereist. Deze inzichten onderstrepen dat richting 2050, naast netverzwaring, ook flex-oplossingen die lokaal de benodigde verzwaring kunnen beperken of voorkomen, van groot belang zijn. De systeemstudie beschrijft een aantal van deze oplossingen en de daarbij behorende handelingsperspectieven. Han Slootweg is vanuit de regionale netbeheerder Enexis betrokken geweest bij de studie. Hij onderstreept het belang ervan: “Wij concentreren ons in de RES op het zichtjaar 2030. Als netbeheerder leggen wij infrastructuur echter niet aan voor 10 jaar, maar voor 30, 40 of 50 jaar. De systeemstudie biedt ons een handvat om nú keuzes te maken die niet alleen met het oog op 2030, maar ook voor 2050 en daarna adequaat zijn. “

      https://energiestrategietwente.nl/nieuws/toekomstscenarios-energiesysteem
      https://energiestrategietwente.nl/assets/media/201201_Systeemstudie-Overijssel.pdf

      Webinar en reacties op de resultaten
      De resultaten van de systeemstudie zijn onlangs toegelicht tijdens een webinar van Berenschot en Quintel, die de studie hebben uitgevoerd.

      Louis Koopman, voorzitter stuurgroep RES Twente: “Voor ons heel waardevol om mee te nemen op weg naar de RES Twente 1.0. Het is nog te vroeg om conclusies te kunnen trekken. De bestuurlijke keuzes moeten nog worden gemaakt, maar de systeemstudie geeft ons zeker meer inzicht in mogelijke knelpunten en oplossingsrichtingen in de infrastructuur. We gaan hierover in gesprek met de betrokken partijen en organisaties op lokaal, regionaal en provinciaal niveau. Bovendien worden de afwegingen niet alleen op basis van systeemefficiëntie gemaakt, maar ook op basis van ruimtelijke kwaliteit en maatschappelijke acceptatie. Bij de invulling van de RES Twente 1.0 komen alle afwegingen samen. https://energiestrategietwente.nl/nieuws/toekomstscenarios-energiesysteem

      https://energiestrategietwente.nl/assets/media/201201_Systeemstudie-Overijssel.pdf



      הועלה ב-ינואר 9, 2021 08:04 אחה"צ על ידי ahospers ahospers | 2 תגובות | הוספת תגובה