ארכיון יומן של יוני 2024

יוני 3, 2024

BNR9. Biodiversiteit: De natuur maakt geen sprongen

Over de aflevering
Nederland is een dichtbevolkt land met weilanden, snelwegen en flatgebouwen. Misschien niet het eerste land waar je aan denkt om heen te gaan om natuur te zien. Maar tussen en in onze steden en dorpen is wel degelijk natuur te vinden: denk bijvoorbeeld aan de Veluwe, of ons Waddengebied. Of dichterbij huis, bijvoorbeeld aan de vlinders in je tuin of de planten tussen je tegels.

Maar het gaat niet goed met onze natuur. De biodiversiteit neemt af, populaties nemen in aantallen af, en de water- en luchtkwaliteit wordt slechter in Nederland.

Vanuit de EU zijn er vorige eeuw richtlijnen in werking gesteld om lidstaten te bewegen beter voor hun natuur te zorgen: de vogel- en habitatrichtlijn. Alleen Nederland blijft al decennia steken in het praktisch uitvoeren van deze richtlijnen, en stelt het ook nog uit. De EU heeft hier nu genoeg van, we moeten nu iets gaan doen om onze natuur te behouden en beschermen.

Waar zijn deze richtlijnen goed voor? Hoe erg is het als onze natuur verdwijnt? En wat is er gebeurd rondom de Natuurherstelwet? In deze aflevering van 100% Europa praten we hierover met Hoogleraar Environmental Governance Raoul Beunen van de Open Universiteit, Sander Turnhout van SoortenNL, en PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim.
https://www.bnr.nl/podcast/100-procent-europa/10548644/9-de-natuur-maakt-geen-sprongen

הועלה ב-יוני 3, 2024 05:47 אחה"צ על ידי optilete optilete | 0 תגובות | הוספת תגובה

יוני 4, 2024

Insectenzoeken in de Korte Duinen

Op zaterdag 1 juni 2024 was er een excursie van de KNNV (Insectenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug) in de Korte Duinen en het Monnikenbos waarbij Paul als gids optrad. Ondanks toch zo’n honderd bezoeken aan dit gebied, lukte het toch om nieuwe soorten te vinden. Dat vind ik ook erg leuk van het zoeken naar insecten, er is altijd weer wat nieuws te ontdekken.

Meer informatie op
https://www.insectenzoeken.nl/excursie-korte-duinen/

הועלה ב-יוני 4, 2024 07:43 אחה"צ על ידי optilete optilete | 0 תגובות | הוספת תגובה