3. Het Roege Bos Stedelijke Ecologische Structuur

Het Roege Bos vormt samen met Westpark en Eelderbaan (Oude Held op veel atlassen) een ecologisch kerngebied groen binnen de Stedelijke Ecologische Structuur SES. Het is een 25 hectare groot parkgebied ten westen van Groningen tussen de wijken Vinkhuizen aan de oostkant en de Vinexwijk De Held aan de west en

Uitzicht vanaf het hoge tarradepot over De Held 1 uit 1994, opgebouwd uit verschillende terpen
zuidkant. De binnenstad van Groningen is ongeveer 4 kilometer ver weg. Het ligt in de benedenloop van het Peizerdiep ten oosten van Hoogkerk, dat op een zandrug van de Hunsinge (de oude naam uit de Middeleeuwen van het Peizerdiep) ligt.

Het park is gelegen in de polder De Oude Held. Deze naam en ook de noordelijker gelegen polder Jonge Held zijn afkomstig van de namen van twee molens. De molen de Jonge Held staat nog steeds aan de Friesestraatweg bij Slaperstil.

Vanaf de hoge kamp loopt de weg vrij steil naar de woonwijk De Held1
Het Roege Bos bevat hoge heuvels en kammen en een losloopzone voor honden waardoor het gebied erg populair is bij hondenbezitters. Bij de in 2016 vernieuwde brug is een nieuwe robuuste speelplek aangelegd. Vinkhuizen zelf ligt in de overstromingsvlakte van het Reitdiepsysteem met een bodem van klei die weinig water doorlaat, kwel is afwezig. Het is het oerstroomdal van de Drentse Aa met een kleilaag van 3 meter dik waarna 3m diepte het pleistocene zand begint. De kleiafzettingen in dit gebied zijn afkomstig van de Drentse Aa en het Eelderdiep. Omstreeks 1200 is de dunne veenlaag die hier bovenop lag weggespoeld.

Born, Source, Referentie
https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Roege Bos
https://www.dekrantvantoen.nl/

הועלה ב-אוקטובר 1, 2020 05:33 אחה"צ על ידי ahospers ahospers

תגובות

לא קיימות הערות בינתיים

הוספת תגובה

כניסה או הרשמה להוספת הערות