164-Naturalis Live 8+: Nationale bijentelling Naturalis Hommels Wespen Beno Hofman

Op Padcast #5: Hoe herken en zie je de wilde bij met IVN natuurgids Anneke op plekjes bij Nijmegen.

  1. Het is BIJna zover: de Nationale Bijentelling op 17 en 18 april! Je doet toch ook mee?🐝
    Om tijdens het tellen de verschillende bijensoorten te herkennen geeft bijen-expert Linde Slikboer handige tips en vertelt ze over haar onderzoek naar bijen in Nederland.
    Kijk live mee en stel al je vragen aan Linde tijdens deze Naturalis Live-uitzending op 15 april om

    Nationale bijentelling Naturalis Hommels Wespen

  2. 2- OOGTV ‘Eigenlijk apart dat het Stadspark niet zo populair is’

    OOGTV ‘Eigenlijk apart dat het Stadspark niet zo populair is’
    Door de coronacrisis wandelen Groningers wat af. In de tweede aflevering van 'de Stadswandeling' staan Beno Hofman en Mirre van de Klok stil bij bijzondere locaties in het Stadspark.
    Het Stadspark staat bekend om haar ruimte, historie en natuur. In het begin van de twintigste eeuw wordt het park aangelegd op initiatief van industrieel Jan Evert Scholten. Hij stond samen met architect Jan Anthony Mulock Houwer aan het roer van de bouw van het Stadspark. Er zijn verschillende monumenten van de twee heren in het park te vinden.
    Naast de twee monumenten staan Beno en Mirre ook stil bij het Paviljoen, de drafbaan en het kunstwerk 'Kringloop in 7 delen'.
    2- OOGTV ‘Eigenlijk apart dat het Stadspark niet zo populair is’

  3. 3-‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Singels erg belangrijk voor de bezetters’
    Door de coronacrisis wandelen Groningers wat af. In de derde aflevering van 'de Stadswandeling' staan Beno Hofman en Mirre van de Klok stil bij de Singels.

    De Singels staan bekend om de prachtige villa's en herenhuizen. Rond 1880 gaf de gemeente opdracht om hier voor rijkere Groningers onderkomens te ontwerpen. Een voorbeeld hiervan is Huize Tavenier. Deze villa is ontworpen voor een steenrijke weduwe.
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Duitsers ook zeer geïnteresseerd in de panden aan de Singels. Zo heeft de Wehrmacht een tijdlang het pand waar nu het bisdom van Groningen en Leeuwarden in gevestigd is overgenomen.
    Beno en Mirre staan ook nog stil bij het Groninger Museum. Het Groninger Museum opende in 1994 haar deuren en wordt ook wel de 'eyecatcher' van de stad genoemd.
    3-‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Singels erg belangrijk voor de bezetters’


  4. Tijdens de coronacrisis wandelen we wat af. In de tiende aflevering van de Stadswandeling wandelen Beno Hofman en Mirre van de Klok langs de Hereweg.
    De Hereweg staat bekend om haar vele tuinkoepels. Een tuinkoebel is een gebouwtje waar welgestelden Groningers vanaf de 17e eeuw heen gingen voor hun vrijetijdsbesteding. Zo werd er thee gedronken en veel geroddeld maar een tuinkoepel had eigenlijk vooral een andere functie. Het diende als prestigeobject van de eigenaar die het zich kon veroorloven.
    Aan de Hereweg ligt ook het Sterrenbos. Dit bos werd in 1765 aangelegd op initiatief van burgemeester Hendrik van Sijsen. Beno vertelt hoe dit bos werd ontworpen, namelijk in Franse stijl.
    Volgende week bezoeken Beno en Mirre verschillende gasthuizen in de Hortusbuurt.

  5. Tientallen bomen gekapt langs Drentsche Aa bij Glimmen
    Vlakbij parkeerplaats Glimmermade, langs de A28 ter hoogte van Glimmen, zijn deze week de kades van de Drentsche Aa kaalgetrokken. De bomenkap veroorzaakt teleurstelling en onbegrip bij omwonenden. Volgens Waterschap Hunze en Aa’s is het noodzakelijk kwaad.

    Kaal
    ‘Ik schrik hiervan, ik begrijp het niet.’ ‘Een aantasting van het landschap.’ Of, meer feitelijk: ‘Er is aardig wat werk verricht hier.’ Het is een greep uit de reacties van passanten op de Oosterbroekweg in Glimmen. Daar kijk je nu, vanaf het bruggetje over de Drentsche Aa, uit over ongewoon kale oevers. ‘Wat zit hierachter?’ vraagt een fietsende Harenaar zich af.

    [caption id="attachment_375296" align="alignnone" width="490"] Foto Bram Koster[/caption]
    Dijken moeten sterker
    De bomenkap is onderdeel van een dijkverstevigingsoperatie van Waterschap Hunze en Aa’s. Planoloog en eindverantwoordelijke Willem Kastelein licht toe: ‘De dijken zijn niet meer hoog en sterk genoeg. Bepaalde noodsituaties, die gemiddeld eens in de tien jaar voorkomen, kunnen ze niet meer aan. We moeten die dijken dus op orde brengen.’

    Bekijk in deze video de reactie van voorbijgangers. De tekst gaat verder onder de video.

    Lekker laten lopen
    Thouraya Dil, voorzitter van Stichting Landelijk Gebied Haren, noemt de bomenkap ‘een aanslag op de natuur’. Ze vraagt zich af of er geen andere oplossing mogelijk was. ‘Er wordt hier heel lichtzinnig omgegaan met het uitdelen van kapvergunningen. Maar op een groot deel van het achterland staan geen huizen. Het lijkt mij niet zo erg als dat een keer onder water loopt.’

    Toch is het zo simpel niet, meent Kastelein van het waterschap. Bij een eventuele overstroming lopen niet alleen de natuurgebieden onder. Het wordt ook nat op de parkeerplaats Glimmermade langs de A28, een aantal weggetjes en de tunnel die daar onder de A28 doorloopt. Kastelein legt uit dat het water, via die tunnel, in zuidelijke richting kan doorstromen tot aan de Rijksstraatweg. Dat is een belangrijke weg die loopt vanaf Groningen richting De Punt.
    Tientallen bomen gekapt langs Drentsche Aa bij Glimmen

  6. 16- De Stadswandeling: ”Best logisch dat de kinderopvang en de rosse buurt naast elkaar liggen”
    Door de coronacrisis wandelen Groningers wat af. In de zestiende aflevering van de Stadswandeling bezoeken Beno Hofman en Mirre van de Klok de rosse buurt Nieuwstad.

    Nieuwstad is een straat die loopt van de Schoolholm tot aan de Pelsterstraat. Tegenwoordig staat de straat bekend om prostituees die hier sinds de jaren 80 werkzaam zijn. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was de straat onderdeel van de Jodenbuurt.
    Beno en Mirre staan stil bij een aantal indrukwekkende panden, zoals de Sigarenfabriek en het pand waar de kinderopvang in is gevestigd.
    In de volgende aflevering bezoeken Beno en Mirre de Korrewegwijk.
    16- De Stadswandeling: ”Best logisch dat de kinderopvang en de rosse buurt naast elkaar liggen”

  7. Helperlinie en Sterrebos - Beno’s Stad 211 (28-4-2005)

    De opening van een gemarkeerd ‘ecologisch historisch pad’ door het Sterrebos, was in april 2005 de aanleiding voor deze aflevering Beno’s Stad. Stadshistoricus Beno Hofman belicht de geschiedenis van de zogeheten Helperlinie, het Helperdiepje en het achter de linie in 1765 aangelegde Sterrebos. Ook de latere wijzigingen en de verplaatsing van een theekoepel krijgen aandacht.
    Helperlinie en Sterrebos - Beno’s Stad 211 (28-4-2005)

  8. Hofjes in Groningen In Groningen zijn nog vele oude hofjes aanwezig. We gaan er een paar bezoeken.

    Hofjes in Groningen In Groningen zijn nog vele oude hofjes aanwezig. We gaan er een paar bezoeken.

  9. Hofjes van Alkmaarhet boek "Hofjes van Alkmaar", geschreven door Jurjen Vis. Het boek en de film is tot stand gekomen in opdracht van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties.

    Hofjes van Alkmaarhet boek "Hofjes van Alkmaar", geschreven door Jurjen Vis. Het boek en de film is tot stand gekomen in opdracht van de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties.

  1. De website met een totaal overzicht en ook dit ThemaNmmer https://www.hymenovaria.nl/bijen-in-stad-en-dorp/
    Compleet ThemaNummer

  2. Met de Op Padcast van IVN Natuureducatie gaan we elke aflevering op pad met een IVN Natuurgids om meer te leren over de Nederlandse natuur.
    Op Padcast #5: Hoe herken en zie je de wilde bij met IVN natuurgids Anneke op plekjes bij Nijmegen op Spotify.

  3. De grutto’s keren terug van de wintervakantie in Afrika. Op deze site van burgerinitiatief Kening Fan ‘e Greide kun je gezenderde grutto’s volgen. Het gaat al jaren niet goed met de grutto. De populatie verkleint nog steeds en de gruttostand symboliseert tegelijk het veranderende weidelandschap tot productieland.

    Vanuit die frustratie werd in 2011 het burgerinitiatief De Kening Fan ‘e Greide begonnen. Spinozapremiewinnaar Piersma houdt die koning, de grutto dus, nauwlettend in de gaten.

    https://www.glasnostici.nl/2016/03/19/theunis-piersma-het-heeft-nog-geen-gruttos-opgeleverd/%20Papegaaiduiker

  4. Op droge zondagen maakt historicus Jelte Posthumus graag een ochtendwandeling met collega Boike Teunissen. Hun aandacht gaat uit naar het verhaal van en achtergrond bij de namen van de straten, gangen, parken en pleinen van de stad Groningen. Jelte vraagt en Boike geeft les.
    https://www.glasnostici.nl/2021/04/12/namen-in-stad-12-t-w-s-mansholtstraat-de-heldin-special/

  5. https://open.spotify.com/episode/0jxzYw9FuG0KaM3fOJBVqa?si=BpxrMjfKSbCZwmOC5om5Hg&nd=1
  6. Op de Nacht van Kunst en Wetenschap kwam Theunis Piersma bij Glasnost langs om zijn https://www.glasnostici.nl/2015/06/09/de-nacht-2015-theunis-piersma-ik-kijk-naar-mijn-leefomgeving-door-de-ogen-van-de-grutto/ verhaal te vertellen aan Amanda Brouwers en Jelte Posthumus.
  7. Bat Talk Gardening Echo-Meter-Touch-Detector
    Conservation Communities Project Bat Talk, here is the link to the recording:
    https://youtu.be/MlKGP2p9hZA
    Helen previously worked on the Devon Greater Horseshoe Bat Project. She has offered to share her knowledge of bats found in Devon, and talk about how bats represent a whole ecosystem and food web.
    Helen will show us ways in which we can help bat populations in our local area and changes we can make to our everyday gardening that will benefit these mammals.

    Helen previously worked on the Devon Greater Horseshoe Bat Project. She has offered to share her knowledge of bats found in Devon, and talk about how bats represent a whole ecosystem and food web.
    Helen will show us ways in which we can help bat populations in our local area and changes we can make to our everyday gardening that will benefit these mammals.
    Here are some of the details Helen mentioned during the talk and discussion:
    https://www.amazon.nl/Echo-Meter-Touch-Detector-Android
    The Echo Meter Touch 2 turns your Android smartphone or tablet into a state-of-the-art bat detector. This tiny device plugs directly into the micro-USB socket of your phone or tablet and, when used with the free app, will let you listen to, view, record, and identify the sounds made by the bats that you encounter.

  8. “British Bat Calls – A Guide to Species Identification” by Jon Russ (published by Pelagic Publishing). This covers all UK bat calls plus some of the more common social calls.
  9. If you want to get serious i.e. understand bat social calls and ultrasonic calls, then you should also get Middleton’s “Social Calls of the Bats of Britain and Ireland” and “Is That A Bat?” (also by Pelagic Publishing).
  10. FSC (Field Studies Council) Guide: Bats guide – Field Studies Council (field-studies-council.org)
  11. Bat project website - https://devonbatproject.org/
  12. Action for Insects campaign – https://www.wildlifetrusts.org/take-action-insects
  13. Wild About Gardens - https://www.wildaboutgardens.org.uk/
  14. Moor meadows - https://moormeadows.org.uk/
  15. Meadow leaflet – see attached
  16. Seed suppliers;

    Emorsgate (Norfolk based) - https://wildseed.co.uk/
    Goren Farm (East Devon) - https://www.goren.co.uk/
    Organic seeds (Devon based) - https://www.organiccatalogue.com/seeds


  17. David Attenborough’s Ant Mountain
  18. Secret Life Underground (especially the 2nd episode)
  19. Secret Life of Lakes
  20. Tales of Nature
  21. Chasing Coral
  22. Mission Blue
  23. BBC ‘Expedition’ series: I can’t find these streaming anywhere, and BBC doesn’t seem to market them very well so they tend to get lost in a pile of ‘just average’ TV specials, but these are some of my absolute favorites. See: Expedition Borneo, Lost Land Collection, and The Dark: Nature’s Nighttime World.
  24. Introductie tot Plantengemeenschappen door Joop Schaminée
    1- Het Hoe en waarom van Plantenkundig Onderzoek (45min)
    2- Tijdslijn, Hoe heeft het Plantengemeenschappen en Sociologisch Onderzoek zich ontwikkeld heeft

    Op donderdag 22 april 2021 verzorgde Joop Schaminée een online lezing op uitnodiging van de SJOC (plantensociologische werkgroep van de NJN), het eerste deel van de lezing ging over "plantensociologisch onderzoek, het hoe en waarom?" o.a. plantgemeenschappen en vegetatieopname kwamen aan bod, het tweede deel ging over de geschiedenis van het planten sociologisch onderzoek.
    De aankondiging van de lezing met nog wat meer achtergrondinformatie:
    "Als je op excursie graag een Aardbeiklaver wilt zien, zoek je niet in het bos. En wie wel eens met de Sjoc meegaat weet dat je Beenbreek en Brandnetel niet snel naast elkaar zal zien staan. Als je wat langer naar planten kijkt valt het je al snel op dat sommige planten vaak samen voorkomen. Dit noemen we plantengemeenschappen. Deze plantengemeenschappen kan je beter bekijken door een vegetatieopname te maken, waarbij je in een proefvlak opschrijft hoeveel elke soort daar voorkomt. Maar waarom zou je dat willen? Daar gaat Joop Schaminée, hoogleraar vegetatie ecologie bij Wageningen University and Research, ons vanavond alles over vertellen. Elke plantengemeenschap is specifiek voor een bepaalde omgeving, dus als je eenmaal leert om naar groepen planten te kijken kan je de natuur om je heen steeds beter gaan begrijpen."
    Introductie tot Plantengemeenschappen door Joop Schaminée

  25. Mucky Secrets (full) - The Marine Creatures of the Lembeh Strait
    The Lembeh Strait is a popular scuba diving destination, famed for its excellent "muck diving". A huge diversity of exotic marine creatures can be found on the mucky seabed, including everything from tropical fish to benthic sharks to nudibranchs. Critters compete for survival with an armoury including camouflage, mimicry, toxicity, and dazzling coloration.

    "Mucky Secrets" is an excellent resource for scuba divers, aquarists, and marine biology students. The documentary features underwater macro footage from many of Lembeh's famous dive sites including Critter Hunt, Police Pier, Tanjung Kusu-Kusu, Nudi Falls, Aer Perang, Jahir, Makawide, Nudi Retreat, Retak Larry, TK (Teluk Kembahu), Hairball and Aw Shucks.

    There are subtitles/CC tracks for the narration and for the scientific and common names of the marine species, and dive site names.

    Watch the 4-minute prologue video at http://www.youtube.com/watch?v=hcgT_e...​

    Marine life featured:
    0:00:00​ Introduction
    0:05:11​ Corals
    CRUSTACEANS
    0:07:29​ Commensal shrimps (partner shrimps)
    0:09:12​ Emperor shrimp
    0:11:07​ Mantis shrimps

    ELASMOBRANCHS
    0:17:11​ Blue spotted stingrays
    0:18:15​ Brownbanded bamboo shark

  26. De ontwikkelingen rondom de muurhagedis in Maastricht.

    De ontwikkelingen rondom de muurhagedis in Maastricht.
    Afgelopen jaren zijn er veel compensatiemaatregelen getroffen in het leefgebied van de muurhagedis. Zoals ook Belvédèreberg, Belvédèrelaan, Thomas Regout, koppelstuk Hoge en Lage Fronten enz.

    Ze zal ook ingaan op welke maatregelen allemaal zijn genomen en hoe die er uit zien. Hoe gaat het nu met de populatie, hoe is de verspreiding nu? En hoe nu verder?

https://www.natuurfotografie.nl/fotos-verscherpen-met-topaz-sharpen-ai/
"Niet op Putin gaan zitten"
https://www.youtube.com/watch?v=7Tn-zzJfsIQ&t=3000s
https://www.facebook.com/BotaniskForening/videos/1901436966691341

164-Naturalis Live 8+: Nationale bijentelling Naturalis Hommels Wespen Beno Hofman


layers (overlays) to the maps on iNaturalist

Is there any way to add extra layers (overlays) to the maps on iNaturalist?
For example, to add Ecoregions to a Taxon Page Map.
https://forum.inaturalist.org/t/is-there-any-way-to-add-extra-layers-overlays-to-the-maps-on-inaturalist/21983 done it before, once you do a it a few times, hopefully you find it’s really not that hard. and once you’ve saved a map that you like, you could use it as a template for other maps. suppose, for example, you really like the ecoregion map that i made in the tutorial. since that map is published, you could just take it and mix in things that you want and remove things that you don’t want.
(if you read the tutorial and try unsuccessfully to make your own map, let me know, and maybe there’s something can be described differently to make it more accessible to more people.) http://leafletjs.com/

https://forum.inaturalist.org/t/in-pursuit-of-mappiness-part-1/21864/6
http://maps.stamen.com/#toner/12/37.7706/-122.3782 For over a decade, Stamen has been exploring cartography with our clients and in research. These maps are presented here for your enjoyment and use wherever you display OpenStreetMap data.
https://forum.inaturalist.org/t/new-options-for-the-inaturalist/22062/8
https://openlayers.org/

https://forum.inaturalist.org/t/map-animation-of-observations-over-time/1217/9
https://forum.inaturalist.org/t/getting-the-inaturalist-aws-open-data-metadata-files-and-working-with-them-in-a-database/22135
https://www.youtube.com/results?search_query=tiny+world
https://forum.inaturalist.org/t/in-pursuit-of-mappiness-part-1/21864/8
https://forum.inaturalist.org/t/is-there-any-way-to-add-extra-layers-overlays-to-the-maps-on-inaturalist/21983
164-Naturalis Live 8+: Nationale bijentelling Naturalis Hommels Wespen Beno Hofman

הועלה ב-אפריל 13, 2021 08:09 אחה"צ על ידי ahospers ahospers

תגובות

165-Informatie over Hommels en Bijen Pollinators

Wilde Bijen Deventer

Bronnen voor bijen op internet:

https://www.wildebijen.nl/wildebijen.html

http://www.denederlandsebijen.nl/

https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=161639

https://waarneming.nl/species/search/

http://www.wildbienen.de/

http://www.atlashymenoptera.net/default.aspx

http://www2.pms-lj.si/andrej/bees.htm

https://www.biolib.cz/en/gallery/dir388/

https://www.bwars.com/category/taxonomic-hierarchy/bee

https://www.nhm.ac.uk/research-curation/research/projects/bombus/key_british_colour.html

https://www.galerie-insecte.org/galerie/#Hymenoptera

http://www.ahw.me/indexbijen.html

https://www.flickr.com/photos/63075200@N07/collections/72157631518508520/

Jaarverslag 2020 met informatie over hommels
https://assets.vlinderstichting.nl/docs/79c0a573-1da7-4411-8be6-38eeaaeb875f.pdf

Jaarverslag 2019 met informatie over hommels
https://assets.vlinderstichting.nl/docs/d7b4a2ed-7255-4acb-9d8c-4f0741f05aec.pdf

A Photographic Guide
BUTTERFLIES of Central Europe & Britain
https://assets.vlinderstichting.nl/docs/0b095bc2-0387-4785-9f7e-5f7a987b3468.pdf

De bijen en dagvlinders van Overijssel: trends, karakteristieke soorten en belangrijke gebieden
https://www.eis-nederland.nl/DesktopModules/Bring2mind/DMX/API/Entries/Download?command=core_download&entryid=749&language=nl-NL&PortalId=4&TabId=563

Michener, 2007 The Bees of the World.pdf
https://static1.squarespace.com/static/5a849d4c8dd041c9c07a8e4c/t/5ad3bc968a922d44a4728936/1523825933048/Michener+2007+The+Bees+of+the+World.pdf

Vosje vliegt graag op (aal)bes
Sachembijen zitten op longkruid (en andere ruwbladigen)

Soort bepaal je op waardplant, kleur, grootte, vliegtijd

Goede plekken voor hommels:
Grebbedijk, Uiterwaarden,
-VlinderIdylle
-Werk aan de Uitweg
-Onderaan de Wageningse berg
-Arboretum bovenop de berg

https://www.bestuivers.nl/rodelijst

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/natuur-en-biodiversiteit/bescherming-bijen-en-andere-bestuivers

https://www.bestuivers.nl/wilde-bijen/herkenning-en-determinatie

https://forum.inaturalist.org/t/bee-and-wasp-photo-tips-to-get-species-grade-ids/20736

https://aculea.be/studie/fotografie

My suggestion for taking photo’s for identifying Solitaire & Bumble Bees (Family Apidae), is to take pictures in different views, as explained in the link https://aculea.be/studie/fotografie 2 and based on the structure characteristics in the (identification keys in the) YouTube videos https://aculea.be/studie/determinatie-bijen/wespbijen and https://aculea.be/studie/determinatie-bijen/zandbijen.

Bijengidsje-2021: 15 SOORTEN BIJEN, HOMMELS EN ZWEEFVLIEGEN
die in het voorjaar in je tuin vliegen
https://www.nationalebijentelling.nl/wp-content/uploads/2021/02/Bijengidsje-2021.pdf

IVN Op Padcast #5. Wilde bij met Anneke
https://open.spotify.com/episode/2Pa4IcA2G4LscWb7nV657u?si=qIilYEbySSiQl03QNsnvxA&nd=1

Bijen in je tuin
http://www.denederlandsebijen.nl/CursusWildeBijen/BijenkalenderTuinen/bijensoorten.pdf

Bijen / bees - 103 video's
https://www.youtube.com/playlist?list=PLJDSS1SUeiGx8y9I5epaqmuDjsmbRUeij
165-Informatie over Hommels en Bijen Pollinators

פורסם על-ידי ahospers לפני כמעט 3 שנים

הוספת תגובה

כניסה או הרשמה להוספת הערות